Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 11 Aralık 2023 1 Cevap
5

Pilotlar neden rüzgârda kalkışı tercih ederler?

313 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İsmail Can Dilbilir
Araştırmayı Seven birisiyim. -Makina Mühendisliği Okudum 11 Aralık 2023

Merhabalar;

Pilotlar her zaman rüzgarlı havada kalkışı sevmez.

Başta sevmek tanımını değiştirelim çünkü tercih eder diyelim.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak her rüzgarı da tercih etmezler.

Şimdi açıklama kısmına gelelim.

Uçakların sabit kanatlı olan uçakların havaya kalkabilmesinin prensibi kanatın geometrisi gereği altında ve üstünde olan basınç farkından oluşan kuvvet sebebiyle oluyor.

Uçağın kanatının üstünden giden hava, alt tarafından giden havaya göre. daha hızlı olduğundan daha düşük basınç oluşturacaktır. böylece basınç farkı eşitlenmek isterken hava yüksek basınçtan düşük basınca doğru gitmek istediğinden

Tüm Reklamları Kapat

Alt taraftaki hava kanata doğru bir kuvvet uygular bu sebeple kanatı yukarı iter böylece uçak havalanır diyebiliriz.

Temel mantığı anladığımızda.

Uçaklar temel olarak ön taraftan gelen havaya karşı aerodinamik olduğundan rahatlıkla ön taraftan gelen sürtünme kuvvetinide yenecektir.

Bu kadar niye anlattım çünkü pilotların tercih etme sebebi bunlara bağlı.

Şimdi kanatların altından geçen havanın hızı bir faktör;Buna HAVA hızı diyoruz çünkü uçuşlarda referans aldığımız neredeyse bütün hızlar Hava Hızına bağlı

Gerçek hava hızının değiştiği havanın basıncı ve sıcaklığı gibi değiştiren olaylar ve bunların tanımları var ama buraya bilgi yığıp sizi yormak istemiyorum. sadece bahsedeyim IAS(indicated air speed)-CAS(calibrated air speed)-EAS(equivalent air speed)-TAS(true air speed) ingilizce kısaltmalarını yazayım. merak ederseniz kendiniz araştırırsınız.Ayrıca havacılıkla alakalı GS(ground speed) var ama konumuzla doğrudan alakası yok.

Örnek[1][1]

Bir boeing 737 havalandırmak için ortalama 144knot(266km/saat) HAVA hızı gerekiyor (ortalama yükte bir uçak ve flap konfigrasyonu için söyledim )

Rüzgarı işte burada tercih ediyoruz. arka taraftan(tailwind) veya (crosswind) almak yerine , ön taraftan(headwind) gelen hava bize ekstradan HAVA hızı sağlayacak. Yani uçak YERE göre 250km/saat ile giderken ön taraftan gelen 16km/saat rüzgar bize ekstradan HAVA hızı sağlayacak böylece daha erken kalkabileceğiz.

Daha erken kalkmak demek

Tüm Reklamları Kapat

Daha az teker sürtünmesi

Daha az risk

Daha az yakıt harcamak demek

Tüm Reklamları Kapat

Ancak pilotlar rüzgarlı havalarda kalkışı tercih ederken aynı şekilde rüzgarlı havalarda inişi de tercih ederler.(tabi bazı kısıtlamalar ve istisnalar var)

Ön taraftan gelen rüzgar inişin daha yumuşak olması

Daha az fren mesafesi

Daha kolay durmak

Tüm Reklamları Kapat

Daha az reverse thrust dediğimiz ;uçağın durmasına yardımcı ters itiş motor kanatlarını daha az kullanmak gibi faydaları vardır.

Ama crosswind(yan rüzgarları) ve tailwind(arkadan gelen rüzgarları) sevmezler

Windshear dediğimiz Rüzgar makası veya Gust wind dediğimiz ani güçlü rüzgar değişimlerini hiç sevmezler .

Pilotlar Güvenli uçuşu severler.

Kaynaklar

  1. Federal Aviation Administration USA. Faa. Alındığı Tarih: 11 Aralık 2023. Alındığı Yer: "www.faa.gov" | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close