Evrendeki boyutlar, başka bir sorunuzdaki gibi canlılığın boyutluluğu, temel parçacıklar, protonlar, çekirdek, atomlar, moleküller, canlılar için dokular ya da cansızlar için kristal yapılar gibi bir yapı hiyerarşisinin eseri. Ve bu yapı hiyerarşisi de belirli, evrenin her tarafında aynı olan fiziksel bağların çekim ya da bağlanma gücü ile alakalı bir şey.
Atomları oluşturan üyeleri birbirine bağlayan atomaltı dinamiklerin bir gücü var. Bu gücü aşan etkiler yarattığınızda atom parçalanıyor ki elektronları atomdan ayırmak hayli kolay. Bu şekilde yükler yaratabiliyorsunuz. Bu atomlar, belirli kimyasal bağlarla bir araya gelip molekülleri oluşturuyorlar. Bu bağların, örneğin ortak elektron kullanmak yolu ile oluştuğunda belirli bir gücü var. Belirli sınırın üzerindeki kütleleri bağlayamıyorsunuz. Bu gerektiğinde bir enerji akışı, bir dış etki gerekiyor.
Eğer en temel parçacıklardan en karmaşık yapılara karar bu hiyerarşiyi, bağlanma dinamiklerini, incelerseniz ortada garip bir durum olmadığını görürsünüz.
Ve bir de şöyle bir noktaya dikkat çekmek lazım: Doğada hemen her şey, olabilecek en kısa yoldan, en mümkün olan, en kolay olan meydana gelir zaten. Fizik bunu gerektiriyor. Yani "canlılar neden bu boyutlarda?" sorusunun cevabı gayet kolay ve kısaca "yapı hiyerarşisi buna izin veriyor"dan ibaret. İnsan neden bu boyutta sorusu, üçgen neden üç kenarlı gibi sormak gibi. 150 metre boyunda bir insan yok, olmadı ve olmayacak çünkü insanı meydana getiren atom, molekül, doku, organ, sistem, beslenme, dolaşım, sinir sistemi, kütle-yüzey alanı oranı, sıcaklık muhafazası, radyasyon tahammülü vs. yapısı ancak bu ölçü ve boyutlarda evrimsel olarak hayati olabiliyor demek ki. Evrim ve fizik bunu bize göstermiş zaten. İnsanı bu dinamikler bu şekilde biçimlendirmiş. Bunun bir nedeni yok. Bu hesaplanmış, planlanmış bir şey değil o nedenle de bir nedeni yok. sadece nasılı var.
Aynı şey, cansızlar için bile geçerli. Nohut kadar bir güneş, teorik olarak mümkün olabilir ama bu çok sıradışı fiziksel şartlar altında mümkündür. Karadelikler ve nötron yıldızları bu kapsamda örneğin. Nötron yıldızından alınacak bir elma kadar madde dünya ile aynı kütleye sahip. Çünkü onun fiziksel yapısı, tüm atomaltı üyelerini kaybedip sadece nötronlardan oluşması, yıldızların çekirdeklerinde süregiden dinamikler ve oluşan bağlar yine aynı fiziksel süreç ve bağlarla biçimleniyor.
Özetle tüm boyutlar, fiziksel bağlar ve süreçlerin ortaya çıkardığı yapılar. Nedenleri yok. Sadece evreni oluşturan yapıların temel özellikleri ile ilgililer.