- Öncelikle eylemsizlikten bahsetmek istiyorum. Hareketli cisimlerin eylemsizliklikleri harekete devam etmelerini sağlarken duran cisimlerin üzerine bir kuvvet etki edene kadar durmasının sağlar.
- İkinci olarak hareket görecelidir tabii ki mesela üzerinde oturduğun koltuğa göre hareketsizsin fakat dışardaki köprüye göre hareketlisin.
- Üçüncü olarak enerji evrenin para birimidir. Enerji verdiğin zaman karşılığında mutlaka bir şey alırsın ya da bir şey verdiğin zaman karşılığında mutlaka enerji alırsın.(Newton fiziği için tamamen geçerlidir aksi durumlar konumuzun dışındadır.)
- Dördüncü ve vermem gereken son bilgi F=m.a formülüne göre tren hızlanırken senin kütlenin (m) sisteme dahil olması sebebiyle daha fazla benzin (enerji) harcadı.
- Şimdii geldik sorunun cevabına. Sen trenin icindeyken üzerine sistem ivmesinden dolayı bir eylemsizlik etki ediyor ya koltuğundan kalkıp koridorda zıpladığında koltukla aynı hizada kalırsın çünkü sen aslında bir hareketlisin. Tren giderken seni de götürdüğüne göre sana bir hız kazandırmış. Zıplamak yukarı doğru bir kuvvet olacaktır. Yani ileri doğru giderken hareket doğrultusunda olmadığı için etki etmez. Dışarıdaki ağaca ve köprüdeki kadına göre hareketlisin. Eylemsizlikten ötürü buna da devam etmen gerekiyor o yüzden koridor ayağının altından kayamaz. Köprüdeki kadın trene atlarken o sisteme dahil değil ve birbirlerine göre hareketliler. Kadının trene değdiği ana kadar hızlarının bozulması için sebep yok. Kadının kütlesi sisteme dahil olduğu anda trenin sarsılması ve senin hafifçe öne gitmen bu yüzden.
30 gün
90 gün
1 yıl