Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Berke Efe
Üye 29 Kasım 2023 1 Cevap
3

İnsanın biyolojik saati kayabilir mi?

15 yaşındayım. Geçen sene pandemiden sonraki yıl olduğundan dolayı diye tahmin ediyorum okulda çok yoruluyordum ve eve gelip hemen uyuyordum. Düzenim okuldan gelip 5 gibi yatmak ardından gece 2 gibi uyanmak olmuştu. Artık okul yormuyor, hatta evde oturduğum günlerde bile saat 4 5 gibi aniden uykum geliyor mayışıyıyorum bunun nedeni bu olabilir mi?
348 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ebru Tuba Ölçücü
biyoloji üzerine çalışmalar 30 Kasım 2023

Sorunun kısa cevabı evet, biyolojik saatimiz değişebilir/bozulabilir. Daha ayrıntılı cevap olarak;

Vücudumuzdaki doğal faktörler sirkadiyen ritimler (diğer deyişle biyolojik saat) üretir. İnsanlar için bu süreçteki en önemli genlerden bazıları regl ve Kriptokrom genleridir. Bu genler, geceleri hücre çekirdeğinde biriken, gündüzleri azalan proteinleri kodlar . Meyve sinekleri üzerinde yapılan araştırmalar, bu proteinlerin uyanıklık, uyanıklık ve uykululuk duygularını harekete geçirmeye yardımcı olduğunu göstermektedir. Ancak çevreden gelen sinyaller de sirkadiyen ritimleri etkiler. Örneğin günün farklı bir saatinde ışığa maruz kalmak, vücut Regl ve Kriptokrom genlerini açtığında sıfırlanabilir.

Çoğu insan sirkadiyen ritimlerin uyku düzenleri üzerindeki etkisini fark eder. SCN, uykunuzu getiren bir hormon olan melatonin üretimini kontrol eder. Gözlerden beyne bilgi aktaran optik sinirlerden gelen ışık hakkında bilgi alır. Daha az ışık olduğunda (örneğin geceleri) SCN beyne daha fazla melatonin üretmesini söyler, böylece uykulu olursunuz.

Tüm Reklamları Kapat

Vücudumuzdaki ve çevresel faktörlerdeki değişiklikler sirkadiyen ritimlerimizin ve doğal aydınlık-karanlık döngüsünün senkronizasyonunun bozulmasına neden olabilir. Örneğin:

-Bazı genlerdeki mutasyonlar veya değişiklikler biyolojik saatlerimizi etkileyebilir.

-Vardiyalı çalışma, aydınlık-karanlık döngüsünde değişikliklere neden olur.

-Geceleri elektronik cihazlardan gelen ışık biyolojik saatlerimizi karıştırabilir.

Bu değişiklikler uyku bozukluklarına neden olabilir ve obezite, diyabet, depresyon, bipolar bozukluk ve mevsimsel duygusal bozukluk gibi diğer kronik sağlık sorunlarına yol açabilir.

Kaynaklar

  1. National Institute of General Medical Sciences (NIGMS). National Institute Of General Medical Sciences. Alındığı Tarih: 30 Kasım 2023. Alındığı Yer: National Institute of General Medical Sciences (NIGMS) | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close