Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Hülya Özen
Üye 19 Ekim 2023 1 Cevap
3

Makro ve mikro ayrımını kim yapmıştır, niçin yapmıştır?

394 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
185K UP
Yaklaşık 21 yıldır Bilim ve felsefe ile ilgilenir 20 Ekim 2023

Tabi ki bunu biz (yani bilinçli gözlemciler) yapıyoruz. Hem de kendi birimselliğimize (büyüklüğümüze) dayalı gözlem noktamızdan. Bunun milyonlarca veya milyarlarca ışık yılı uzaktaki koca koca yıldızları mesafeden dolayı küçük minik noktacıklar olarak görüp de onlara 'noktacık' demekten esasen farkı yok. Çünkü biz mikro boyuta göre mesafe olarak (onların birimselliği bakımından) çok uzağız tıpkı yıldızlara olduğu gibi ve onları da (onların boyutuna göre görece) çok uzak mesafeden görüyoruz ve onlara yalnış bir biçimde daha doğrusu görece bir biçimde olduklarından farklı makro tanımlamalar yapıyoruz ki bu uzak yıldızlara bakıp onları nokta zannetmek gibi. Bu yaptığımız ayrımın kendi birimsel boyutumuza dair göreceli bir tanımlama olduğu ve evren için mikro ve makro ayrımı olmadığı, herşeyin aynı düzeyde tanımlanması gerektiği aşikar ki bunun mikro düzeyde yapılması da zorunlu. Mesela 'büyük birleşik teori' denen 'herşeyin teorisi' için mikroyu da makroyu da kapsayan ortak bir tanımlama yapılması zorunlu ama bunun da mikro tanımlamaya dayanması gerektiğini biliyoruz. Çünkü kütle çekimi görelilikle makro tanımladık ama mikro tanımlayamadık. Üstelik kütle çekim uzay yani evrenin dokusundan kaynaklandığı için kütle çekimi mikro tanımlamak evrenin dokusunu da tanımlamayı gerektiriyor. Yada tersinden söylersek kütle çekimi tanımlamak aynı zamanda evrenin dokusunun tanımını da doğal olarak ortaya koyacak. Kütle çekim uzay dokusunun dalgalanması ile oluşuyor ve kütle ne kadar büyükse frekans ve dalga o kadar güçlü olur demektir. Burada önemli bir diğer noktada kütle ve uzay zamanın bütünlük içinde olması nedeniyle kütle çekiminde bu bütünlüğü kapsayan şekilde tanımlanması gerektiğidir. Çünkü görelilik teorisine göre uzay dokusu, zaman ve kütle çekim sürekli bir bütünlük içinde bağlantılı. Birinde olan değişim diğer ikisini de etkiliyor. Örneğin uzay eğrilir veya bükülürse zaman da bükülüyor. Kütle çekim uzayı büküyor ve zamanı da Zaman yavaşlarsa (örneğin hız artarsa) kütle artıyor.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close