Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 14 Ekim 2023 2 Cevap
2

E=mc² ise maddeyi tamamen enerjiye dönüştürebilmek mümkün müdür?

Keşif: atom ve hidrojen bombalarında madde bölünür yada birleşir tamamen enerjiye dönüşmez,süpernovalar nötron yıldızları hier novalarda bile madde tamamen enerjiye dönüşmez ancak karadeliğe dönüşür o halde bu evrene içkin bir kuraldır,halbuki dandik bitkiler hatta microda olsa bizlerde enerjiyi maddeye dönüştürebiliyoruz demekki temelde olan madde
455 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
İlhan Taşlı
Fizik İle İlgilenen 14 Ekim 2023

Einstein formülü bu şekilde yazmazdı (E=mc2 ), genelde tercih ettiği m=E/c2 şeklindeydi. Aslında formül, kütlenin neden olduğu çekim kuvvetinin enerji miktarını ifade ediyor.

O halde en temelden, yani yıldızların hidrojenin füzyon ile çekirdeklerinin kaynaşması ve helyum atomu üretmesi sürecini inceleyerek anlamaya çalışalım. Evrende serbest dolaşan elektron ve protonlar mevcut ve tabi bunların bir kütlesi de var, bunların her ikisine birden bir birim diyelim. Hidrojen bir elektron ve bir protondan oluştuğuna göre kütlesi 2 birim olur. Hop! bir hata oldu. Hidrojenin kütle ağırlığı bir proton ve bir elektron kütlesinden daha az. İşte burada ışık hızının denklemin içinde olmasının bir anlamı olduğunu anlamaya başlıyoruz. Aslında enerji hızlanan kütlenin enerjisini ifade ediyor.

Şimdi hidrojenin kütlesi, serbest elektron ve protonun kütlesinden neden daha az ona bakalım. Öncelikle, serbest elektron ve protonlar uzayda çok hızlı hareket ederler ve kinetik enerjileri çok yüksektir. Şunu hatırlayın, kütlesi olan bir cismin ışık hızına çıkması için kütlesinin de sonsuz bir değer olması gerekir. Yani hız maddeye kütle kazandırıyor, fotonların da ışık hızında momentumlarından kaynaklı kütlesi olduğunu unutmayın. Sonuç olarak; herhangi bir cismin kütlesi sabit bir değer değildir, sahip olduğu hıza göre değişkenlik gösterir. İkinci olarak, protonun kütlesine sebep olan durumlara bakalım (tamamını değil ama büyük kısmını açıklar), kuarkların titreşimleri, protonların içindeki hareketleri ve kuarkları birbirine bağlayan gluonların ışık hızındaki hareketi. Ve gene fark ettiyseniz büyük ölçüde kütleye neden olan şey gene hareket enerjisi. Hidrojen atomuna dönersek, burada elektron ve protonların birbirlerine bağlanması hareket enerjisinden kaynaklı kütle miktarında azalmaya neden oluyor.

Tüm Reklamları Kapat

Sonuç olarak Einstein formüle uygun olarak kütlenin tamamı enerjidir veya enerjinin tamamı kütledir şeklinde bir ifadesi olmadı. Hareket enerjisinin ne kadar kütle kazandırdığını bize ifade etti.[1]

Kaynaklar

  1. Eray Kaya. Evrenimizdeki Elementlerin Kökeni – İtü Astronomi Kulübü. (31 Mart 2021). Alındığı Tarih: 14 Ekim 2023. Alındığı Yer: astronomi | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Barış Kurt
Barış Kurt
67K UP
akademisyen, kimyager 14 Ekim 2023

Teorikte evet, enerjinin maddeye dönüşümü mümkündür ve Einsten'in E=mc^2 formülü ile hesaplama yapılabilir ancak pratikte bunu yapabilecek teknoloji henüz yok. Nükleer reaksiyonlar bunun tersini yapar yani maddeyi enerjiye dönüştürür ancak onda bile enerjiye dönüşen kısım oldukça küçüktür. Kısacası teorikte dönüştüğünden emin olsak da pratikte karadelikler haricinde evrende bile nadiren görülen bir olaydır bu.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close