Rejenerasyon, kopan veya yaralanan dokuların tekrar oluşturulması anlamına gelir. Bu yenilenme hücre bazlı da olabilir doku bazlı da. Ayrıca rejenerasyon bazı canlılarda üreme biçimi olarak görülür. Bu canlılara örnek olarak deniz yıldızı, toprak solucanı ve planarya'yı örnek verebiliriz.

İnsanlar aslında rejenerasyon yaparlar. Örneğin karaciğerin kendini yenilemesi, tırnakların kesildikten sonra tekrar uzaması, deri üzerindeki yüzeysel yaraların kendini yenilemesi bunlara örnektir. Bu örnekler doku rejenerasyonudur. Karaciğer organ rejenerasyonudur.
Rejenerasyonun daha az gelişmiş canlılarda olmasının sebebi, onların bu yenilenmeyi yaparken çok fazla enerji tüketmemeleridir. İnsanlarda bacak veya kol kopması ve bunun yenilenmesi, vücudumuza hasar verecek kadar çok enerji ihtiyacı doğurur. Kopan bir kolun oluşumunda kas, kemik, damarlar, deri gibi birçok dokunun da onarılması ve yeniden oluşturulması demektir. Deri üzerindeki yaraların onarılması ve yenilenmesi bir uzuv kaybından daha az enerji gerektirir. Çünkü zarar gören yer deri tabakasıdır. Oysa uzuv kaybında dediğim gibi birçok yapı bozulur. Bu da canlının hayati enerjisini kaybetmesini sağlayabilir.
Kaynaklar
- Bilim Genc. Rejenerasyonu Kontrol Eden Genler | Tübitak Bilim Genç. Alındığı Tarih: 11 Ekim 2023. Alındığı Yer: Bilim Genc | Arşiv Bağlantısı