Virüs, sadece canlı hücreleri enfekte edebilen ve böylece replike olabilen mikroskobik enfeksiyon etkenleri. Virüsler: hayvanlardan ve bitkilerden, bakterilerin ve arkelerin de içinde bulunduğu mikroorganizmalara kadar her türlü canlı şekillerine bulaşabilirler.
Virüsler bir hücre içinde olmadıkları zaman kendi kendilerine çoğalamazlar. Yani bu açıdan uyur halde bulunan virüsler bir hücreye girene kadar canlı ya da ölü olarak adlandıramayacağımız durumdadırlar. Canlı olup olmayacağı ancak uygun bir hücreye bağlanıp içine girerek hücrenin DNA ve RNA üreten organellerini ele geçirip geçirmemesine bağlı. Her iki virüs nadiren de olsa aynıo hücreye hgenetik matertallerini boşalttığında bu genetik materyaller karışarak yeni ve bağışıklık sistemimizin hiç tanımadığı yeni bir virüs oluşturabiliyor.
Bu şekilde mutasyon geçirmiş antijenik drift ya da kaymaya uğramış bir virüs ile daha önceden hiç karşılaşmadığımızdan bizim için tehlikeli. Bu nedenle aşı ile kazanılmış ve desteklenmiş bağışıklığımız bu tür yeni mutant virüslere karşı etkili olmuyor. :)
Kaynaklar
- Yazar Yok. Wikipedia . (14 Mart 2020). Alındığı Tarih: 14 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
- Yazar Yok. Popsci . (14 Mart 2020). Alındığı Tarih: 14 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı