Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ahmet Umut Orhan
Üye 8 Ekim 2023 1 Cevap
0

Neden insanlar eski çağlarda çok tanrılı dinlere inanırken şimdi tek tanrılı dinlere inanıyor?

Sadece merak ettim
682 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ebru Tuba Ölçücü
felsefeyle uğraşıyorum 11 Ekim 2023

Neden Çok Tanrıcılık?

Eskiden doğa olaylarının her birine, tanrının bir cezası olarak bakılırdı. İnsanlar anlam veremedikleri doğa olaylarına anlam yükleyerek bir cezalandırma ya da ödül sistemi olduğunu düşünürdü. Buna Politeizm diyoruz. Türkçe sözcük anlamı çoktanrıcılıktır. En iyi verilebilecek örnek Yunan mitolojisi olabilir. Yunan mitolojisinde her bir olaya, tanrı atfedilmiştir. Doğumdan ölüme, denizden karaya her konuda bu vardır.

Eski Anadolu uygarlıklarından olan Hitit ve Friglerin dinleri, Antik Yunan ve Roma dinleri, İslamiyet öncesi Arap toplumunun dini olan putperestlik ve günümüze ulaşmış olan dinlerden Hinduizm çoktanrılı dinlere örnektir.

Zeus (Gökyüzü ve Hava olayları)

Tüm Reklamları Kapat

Poseidon (Denizler, Depremler ve Okyanuslar)

Demeter (Tarım ve Bereket)

Hephaistos (Demircilik ve Ateş)

Ares (Savaş ve Yıkım)

Tüm Reklamları Kapat

Gibi birçok örnek verilebilir. Zeus'un sinirlenmesi sonucunda şimşeklerin çaktığı gibi neden ve sonuç ilişkilerine bağlıdır.

yunan mitolojisi tanrıları
yunan mitolojisi tanrıları
Dünya mitolojileri

Tek Tanrıcılığa Geçiş

İlk tek tanrılı din, Yahudilik'tir. İslam dininde de peygamberlerden biri olarak bilinen hz Musa'ya bildirilen 10 Emir çerçevesinde ortaya çıkan Yahudilik İsrailoğullarının Mısır'dan çıkışıyla ilişkili bir şekilde doğmuştur.

Bu inanç sistemine Monoteizm denir. Türkçe sözcük anlamı tektanrıcılıktır. insanın, doğada ve toplumda ilk ve değişmez sebebi araştırmasına yol açan tarihsel şartların etkisiyle her şeye gücü yeten bir tek tanrı düşüncesine varmasıdır. Monoteist dinler arasında Bahailik, Dürzilik, İslam, Hristiyanlık, Kaodaizm, Sihizm, Şaktizm, Sabiilik ve Zurvanizm vardır.

Tektanrıcılığa geçiş süreci, uzun ve çalkantılı bir süreç. Onbuyruk’un birincisinde de bunu açıkça söyler: “Başka ruhlara tapmayıp sadece bana tapacaksın”. Yahudilikten doğmuş olan Hıristiyanlık da ünlü üçlemesiyle (Baba - oğul - kutsal ruh) monolatrinin izlerini taşır. Bu anlamda tektanrıcılık, sadece İslam'da gerçekleşmiştir denilebilir. İslam'da sadece Allah, ve onun elçisi hz Muhammed vardır.

Bunun nedeni, insanların köle sistemi ve gelişen felsefi durumların etkisini söyleyenler çok fazladır. Günümüzde, mitolojik tanrılar bilimin gelişmesiyle önemini yitirse de, hala politeizm yaygın. Hinduizm, buna örnek verilebilir. Fakat dünyada üç büyük monoteizm inancı daha fazla nüfusa sahiptir.

Kaynaklar

  1. Ö. YILDIRIM. Politeizm Nedir? Çok Tanrıcılık » Felsefe Hakkında Her Şey.... (14 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 8 Ekim 2023. Alındığı Yer: Felsefe hakkında her şey... | Arşiv Bağlantısı
  2. mitoloji. Yunan Mitolojisi – Yaratılış, Tanrılar Ve Görevleri | Kaynak Mitoloji. Alındığı Tarih: 8 Ekim 2023. Alındığı Yer: mitolojisi | Arşiv Bağlantısı
  3. Ö. YILDIRIM. Monoteizm (Tek Tanrıcılık) Nedir? » Felsefe Hakkında Her Şey.... (14 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 8 Ekim 2023. Alındığı Yer: Felsefe hakkında her şey... | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close