Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ağamusa Ağamusa
Üye 6 Ekim 2023 1 Cevap
2

Çok hücreli canlılar cinsel ilişkinin gerektiğini ve bunu yapma şekillerini nasıl anladılar?

Youtube kanalınızda cinsel ilişkiyle ilgili videonuzu gördüm. Fakat sorumun cevabını alamadım.
309 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ebru Tuba Ölçücü
biyoloji üzerine çalışmalar 7 Ekim 2023

Bu soru, aslında üreme evriminin ne kadar uzun ve çalkantılı olduğunu bize gösteriyor. Üreme kavramı, neslini devam ettirme anlamı taşır. Soruyu tek hücreli üreme ve bilinci, daha sonra çok hücreli hayvanlarda (insanlar da hayvanlar alemindedir) üreme bilinci olarak ele almak istiyorum.

Prokaryot ve Ökaryot hücrelerde üreme, bölünme şeklindedir esas olarak. Tek hücreliler, eşeysiz üreme biçimine sahiptir. Yani bir sperm ve yumurtaya ihtiyaç yoktur. Buna bağlı olarak seks, yani cinsel ilişki yaşamazlar. Fakat burada bu hücre tiplerinin ''bilinç'' kavramından söz edemeyiz. Onlar, üremenin bilincinde ya da nasıl olduğunu öğrenecek düzeyde değiller. Daha çok, üremeyi ''zorunluluktan'' yaptıklarını söyleyebiliriz. Bir hücrenin bölünmesini tetikleyen bazı koşullar şöyledir:

  • Hücre büyüdüğü zaman sitoplazmada meydana gelen artış nedeni ile çekirdek hücrenin kontrolünü sağlamakta zorlanmaktadır.
  • Hücre sitoplazmasının giderek artması nedeniyle hücre duvarının zorlanması ve tartamayacak duruma gelmesi.
  • Çekirdeğin artık hücreyi yönetememesi.

Bu nedenlerden aslında hücrenin bilinçli bir şekilde bölünmesi değil de, zorunlu olarak bölünmesini tetikliyor demek yanlış olmaz.

Tüm Reklamları Kapat

Hayvanlarda üreme bilinci:

Hayvanlar, üremeyi neslin devamı için kullanırlar (dediğim gibi, aynı zamanda insanlar da). Bu üreme biçimi eşeylidir. Bir sperme ve döllenmek üzere bir yumurtaya ihtiyaç vardır. Buna seks diyoruz. Seks kavramı, iki şekilde gerçekleşir. Birincisi neslin devamı ve üremek. İkincisi keyif içeren bir aktiviteye dönüştürmek.

Peki ürememiz gerektiğini ya da seks yapmamız gerektiğini nereden biliyoruz?

Bunun cevabı, aslında bilinçli bir yapıya sahip olmamız. Her canlının iki temel içgüdüsü vardır:

  1. Üremek
  2. Hayatta kalmak

Bu iki sebep, aslında hayvanların yaşam amaçlarından ibaret. Seks kavramını içgüdüsel olarak yapıyoruz. Üreme işlevini teşvik eden hormonlarımız, vücudumuzu bu eyleme göre yönlendirir diyebiliriz. Örneğin ergenliğe giren insanlar, artık cinsel olarak kısmen olgunlaşmış üremeye hazır olan ve neslin devamını getirebilecek düzeye gelmiş insanlardır. Başka bir örnek olarak kediler, kızgınlık dönemi geldiğinde üremesi gerektiğini içgüdüsel olarak farkındadır. Zaten kızgınlık dönemi, dişi ve erkek kedilerin çiftleşmek için sergiledikleri bir takım davranışları içerir.

Kaynaklar

  1. Bilim Genc. Ökaryot Ve Prokaryot Hücre Nedir? | Tübitak Bilim Genç. Alındığı Tarih: 7 Ekim 2023. Alındığı Yer: Bilim Genc | Arşiv Bağlantısı
  2. biyoloji sitesi. Biyolojisitesi.net, Hücre Bölünmeleri, Hücre Bölünmesinin Gerekliliği Ve Hücre Bölünmesinin Nedenleri. Alındığı Tarih: 7 Ekim 2023. Alındığı Yer: biyoloji sitesi | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close