Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Emir G
Emir G
25K UP
Üye 12 Eylül 2023
7

Elektromanyetik dalga aslında nedir?

Kızılötesi, morötesi vs.; bunlar aynı şeyin farklı tezahürleridir. Bunlar, elektromanyetik dalganın farklı biçimine -dalga boyu, hız vs - verdiğimiz isimlerdir. Peki "elektromanyetik dalga" tam anlamıyla nedir?
960 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ertuğrul Genç
Bilimle Kafayı Bozmuş Biri 5 Ekim 2023

Elektromanyetik dalga, elektrik ve manyetik alanların birbirine dik olarak değişmesiyle oluşan ve boşlukta ışık hızında yayılan bir enerji taşıma biçimidir. Elektromanyetik dalgaların frekansı veya dalga boyu farklı olabilir. Frekans, bir saniyede tamamlanan dalga sayısıdır. Dalga boyu ise iki tepe arasındaki mesafedir. Frekans ve dalga boyu arasında ters orantı vardır. Yani frekans arttıkça dalga boyu azalır, frekans azaldıkça dalga boyu artar.

Elektromanyetik dalgaların frekansına veya dalga boyuna göre farklı isimler verilir. Örneğin, en uzun dalga boyuna sahip olan radyo dalgaları, en kısa dalga boyuna sahip olan gama ışınları arasında mikrodalgalar, kızılötesi ışınlar, görünür ışık, morötesi ışınlar, X ışınları gibi farklı elektromanyetik dalgalar vardır. Bunların hepsi aynı doğada olan ama farklı özelliklere sahip olan elektromanyetik dalgaların çeşitleridir.

Görünür ışık, elektromanyetik dalgaların insan gözü tarafından algılanabilen bölümüdür. Görünür ışığın da farklı renkleri vardır. Bu renklerin her biri farklı frekansa veya dalga boyuna sahip olan elektromanyetik dalgaları temsil eder. Örneğin, kırmızı renk en uzun dalga boyuna sahip olan görünür ışıktır. Mor renk ise en kısa dalga boyuna sahip olan görünür ışıktır.

Tüm Reklamları Kapat

Elektromanyetik dalgaların hayatımızda çok önemli yeri vardır. Örneğin, radyo ve televizyon yayınları, kablosuz internet, mobil iletişim sinyalleri, mikrodalga fırınlar, uzaktan kumanda aletleri, tıbbi görüntüleme yöntemleri gibi birçok teknolojik uygulama elektromanyetik dalgalar sayesinde mümkündür.

Kaynaklar

  1. admin. Elektromanyetik Dalga Nedir? Özellikleri Nelerdir?. (27 Aralık 2015). Alındığı Tarih: 5 Ekim 2023. Alındığı Yer: ELEKTRİK REHBERİNİZ | ELEKTRİK HAKKINDA ARADIĞINIZ HER ŞEY... | Arşiv Bağlantısı
  2. Bilim Genc. Dalga Nedir? Dalgaların Özellikleri Nelerdir? | Tübitak Bilim Genç. Alındığı Tarih: 5 Ekim 2023. Alındığı Yer: Bilim Genc | Arşiv Bağlantısı
  3. nedir. Elektromanyetik Dalga Nedir? Elektromanyetik Dalga Ne Demek? - Nedir.com. Alındığı Tarih: 5 Ekim 2023. Alındığı Yer: nedir | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İlhan Taşlı
Fizik İle İlgilenen 7 Ekim 2023

Enerji dalgalar halinde iki şekilde iletilebilir.

Mekanik dalgalar; en klasik örnek, suya atılan taşın oluşturduğu titreşim ve salınımlar veya ses dalgaları gösterilebilir. Bu enerjinin iletimi bir ortama ihtiyaç duyar. Ses dalgaları eğer hava molekülleri olmasa iletilemezdi, yani sistem bir domino taşının devrilmesi gibi çalışır, ilk taş devrildiğinde sırasıyla tüm taşları devirecektir. Ortadan bir veya bir kaç taşı çekerseniz iletim durur. Bu nedenle, bu iletim uzay ortamında çalışmaz.

Elektromanyetik dalgalar; yüklü parçacıkların enerjiyi iletmesi olarak düşünebiliriz. Her yüklü parçacığın bir elektrik alanı vardır ama manyetik alanı yoktur. Manyetik alan oluşturmak için parçacığın birim zaman içinde hareket ederek elektrik alanını değiştirmelisiniz, değişen elektrik alanı, gene değişen manyetik alan yaratacaktır. Aynı şekilde birim zamanda değişen manyetik alan da elektrik alanı yaratacaktır ve süreç birbirlerini besleyerek devam edecektir. Üretilen bu manyetik alan diğer yüklü parçacıkları etkiler ve sahip oldukları yük şekline göre iter veya çekerler. Ve bu dalgaların bir ortama ihtiyacı yoktur, uzay gibi vakum ortamlarda da ilerleyebilirler.

Tüm Reklamları Kapat

Elektromanyetik Dalga Hareketi
Elektromanyetik Dalga Hareketi

Elektromanyetik dalgalar içinde bulundukları ortamın direncine göre değişen hızlarda hareket ederler. Örneğin, uzayın da elektromanyetik dalgalara gösterdiği bir direnç vardır ve hızlarını sınırlar. Biz aynı zamanda bunu ışık hızı olarak biliyoruz. Işığın uzayda yaklaşık 300.000 km/sn olmasının nedeni de işte bu dirençtir (fizikte bu durum Lorentz etkisi olarak bilinir).

Işık demişken, fotonların durağan bir kütlesi ve yükü yoktur, o halde nasıl elektromanyetik dalga hareketi gösterebiliyorlar? Yani ışığın bir elektrik alanı yoktur, değişen elektrik alanı olmadığına göre manyetik alan da yaratamazlar ve manyetik alandan da etkilenmezler. Bu fotonların yaratılma doğası ile alakalıdır ( kaba bir tanımla; suda dalga yaratan taşın, dalgaların salınımlarında artık taşa ihtiyaç duyulmaması gibi bir durum).

Güneş'te oluşan fotonları örnek gösterirsek; hidrojen atomunda bulunan yüklü protonların yüksek sıcaklık ve basınç altında birleşerek helyuma dönüşmesi, yaşanan kütle kaybının, E=mc2 denklemine uygun olarak, enerjiye dönüşmesi ile yüksek frekanslı gama ışınlarının ortaya çıkmasına neden olurlar. Neyse ki Güneşin yoğun katmanları bu gama ışınlarının enerjilerinin büyük kısmını emer ve pek çoğu görünen ışık frekansında bize ulaşır. Yüklü protonların birleşmesi ile ortaya çıkan fotonlarında elektromanyetik dalgaların sahip olduğu gibi dalga boyu ve frekansları vardır. Işık hızı ise dalga boyu ve frekansın çarpımı ile bulunur c=λ.f . Yani ışığın hareketi elektromanyetik dalga hareketi gösterir, çünkü kaynaklarından çıkarken elektromanyetik dalgaya zaten sahiptirler (her ne kadar bu dalgayı kendileri üretmemiş olsa da).[1][2]

Kaynaklar

  1. Admin. Definition, Mathematical Representation, Equation, Electromagnetic Spectrum, Em Radiation Speed, Application A. (24 Ağustos 2018). Alındığı Tarih: 7 Ekim 2023. Alındığı Yer: BYJUS | Arşiv Bağlantısı
  2. Anonim. Electromagnetic Waves. Alındığı Tarih: 7 Ekim 2023. Alındığı Yer: khanacademy | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close