Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Fatih Acet
Fatih Acet
21K UP
Üye 18 Eylül 2023
6

Vücuttaki dopamin, oksitosin, seratonin ve endorfin nerede üretilir?

Merhaba vücuttaki mutluluk hormonları nerede üretiliyor ve bu hormonların zarar görme ihtimali var mı zarar görürse kendini yenileyebiliyor mu bilenler cevaplarsa sevinirim.
452 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ebru Tuba Ölçücü
biyoloji üzerine çalışmalar 1 Ekim 2023

Bu güzel soru için teşekkürler. Mutluluk hissini veren kaynakları öğrenmemizde fayda var. Buna pozitif psikoloji (mutluluk bilimi) diyoruz.

Öncelikle konuyu daha iyi ele almak için aşağıya bir fotoğraf bırakarak başlamak istiyorum. Böylece neyin nereden salgılanacağını kavramış olacağız.

beyin anatomisi
beyin anatomisi
doktor fizik

Beynimiz, birçok hormonun yönetildiği ve sentezlendiği bir organdır. Mutlu olduğunuzda beyinde salgılanan 4 hormon dopamin, oksitosin, serotonin, endorfin hormonudur.

Tüm Reklamları Kapat

Bu hormonların bazılarını beyinde bulunan Hipotalamus salgılar. Hipotalamus yaklaşık 4 gram ağırlığındadır. Salgıladığı hormonlar şu şekildedir:

  1. GnRH
  2. GHRH
  3. TRH
  4. CRH
  5. PİH
  6. ADH
  7. Oksitosin

Bir diğer beyin bölümü ve salınım bezi Hipofiz Bezi'dir. Salgıladığı hormonlar şu şekildedir:

  1. FSH
  2. LH
  3. Prolaktin
  4. Growth hormonu
  5. ACTH
  6. Endorfin
  7. STH
  8. Oksitosin

Ek olarak Serotonin büyük çoğunluğu bağırsaktan ve beyinden sentezlenir. Bağırsaklar da hormon sentezi için önemli rol oynarlar. Gastrointestinal (sindirim sistemini) hücrelerinde serotonin bulunur. Kana karışarak vücuda yayılır.

Özellikle Serotonin salınımında azalma olduğunda Depresyon, ansiyete ve buna benzer ruhsal durumlarla karşı karşıya kalırız. Psikiyatri doktorları tarafından yazılan antidepresanlar, bu tür hastalıklar için serotonin salınımını destekleyici şekildedir. Bağırsak florasını sağlıklı hale getirmek, stres ve sinir durumlarından uzaklaşmak, hobiler edinmek bu hormonların salınım durumlarını arttırabilir. Ayrıca bazı besinler serotonin hormonunu arttırıcı etkiye sahiptir. Örneğin fındık, yumurta, peynir, ananas, muz, avokado, çekirdek, çikolata ve kırmızı et gibi.

Yapılan bilimsel araştırmalarda yeterli, düzenli ve verimli uykunun bu hormonları tetiklediğini ve salınımını arttırdığını söylüyor. Uyku, hepimizin sağlığı için çok önemli. Fiziksel aktiviteler de bu salınımı arttırmada yardımcı olabilir.

Kaynaklar

  1. sait gönen. Prof. Dr. Mustafa Sait Gönen. Alındığı Tarih: 1 Ekim 2023. Alındığı Yer: profdrsaitgonen | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close