Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yiğit Ilgaz
Yiğit Ilgaz
50K UP
Üye 28 Eylül 2023
3

Andromeda Galaksisine Kaç Yolda Gidebiliriz?

1,072 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ögetay Kayalı
Astrofizikçi | NASA/APOD 30 Eylül 2023

Bu güzel bir soru, yukarıda yapılan açıklamaya ekleme yapmak istiyorum. Sadece 1G ivmelenme ile Andromeda'ya gidip gelmek yaklaşık 50 yıl kadar sürüyor. 1G ivmelenme bizim Dünya üzerinde hissettiğimiz. Bunun nedeni ışık hızına yaklaşan bir uzay aracında, önünüzdeki yolun büzülmesi. Bir başka bakış açısından, hızlı olan cisimde zaman daha yavaş akıyor. Bu nedenle eğer ışık hızına yaklaşabilirseniz, gözle gördüğünüz her yere insan ömründe seyahat edebilirsiniz. Bu konuda Barış Özcan ile şu videoyu hazırlamıştık.

Kaynaklar

  1. Ögetay Kayalı. Andromeda Galaksisine 50 Yılda Gidebilir Miyiz?. Alındığı Tarih: 29 Eylül 2023. Alındığı Yer: Youtube | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ebru Tuba Ölçücü
astronomi araştırmaları yapıyorum 29 Eylül 2023

Samanyolu Galaksisine (içinde bulunduğumuz galaksi) yakın onlarca ''küçük'' galaksiler bulunsa da Andromeda, Samanyolu'na en yakın büyük sarmaldır. Andromeda takımyıldızında yer alan Andromeda Gökadası M31 olarak bilinir. M31, çıplak gözle gördüğümüz en uzak astronomik bütündür. Ayrıca görülebilecek en parlak galaksidir.

Eğer şehir ışıklarından uzakta yaşıyorsanız, ayın olmadığı bir gecede yaz sonu - sonbahar- kış aylarında sadece çıplak gözle gökyüzüne bakmanız yeterlidir. Ay'a benzer fakat daha puslu ve bulutsu bir yapıyla karşılaşacaksınız.

Andromeda Galaksisi.
Andromeda Galaksisi.
Pexels

Bizlerden Ne Kadar Uzakta?

2,2 ya da bazı yerlere göre 2,5 Işık yılı uzaklıkta olduğu biliniyor. Ama önce Işık yılı'nın ne olduğunu öğrenmemiz gerek: uzaydaki cisimlerin uzaklığını tarif etmek için Işık yılı ifadesini kullanırız. Işık yılı, kaba tabirle ışığın 1 Dünya yılında aldığı yoldur. Bir Işık yolu 9 trilyon kilometredir. Yani 9.000.000.000.000

Tüm Reklamları Kapat

Işık, saniyede (yaklaşık) 300.000 km hızla ilerler. Uzaydaki cisimlerin ışığının bize ulaşması oldukça zaman alır. Cisim ne kadar uzakta olursa o kadar geçmişi görürüz. Örneğin Güneş ışınlarının bize ulaşması yaklaşık 8,3 dakika sürer. Yani Güneş'in istisnasız her zaman 8,3 dakika önceki halini görüyoruz. Şaşırtıcı değil mi?

Bu Hıza Ulaşabilir Miyiz?

Teorik fizikçi Michio Kaku insanlar için 2,5 Milyon yıl sürecek bu yolculuk için şunları söyledi: ''Işık hızında ilerleyen uzay aracının içindeki insanlar için yalnızca 23 yıl sürecek. 23 yıl çok uzun bir süreymiş gibi gelebilir, ancak bize en yakın yıldız sistemine değil, en yakın galaksiye gidiyoruz. Bu yolculuğumuz bize en yakın yıldıza olsaydı, çok daha kısa sürede ulaşabilirdik.''

Kaku'ya göre ''Ramjet Füzyonu'' sayesinde 1000 tonluk ramjet motorunun saniye kare başına 9,8 metrelik ivmeyle bir yıl içinde ışık hızının %77'sine ulaşmasını sağlıyor.

ramjet füzyonu.
ramjet füzyonu.
Kozmos avcıları

İlkesel olarak ramjet motoru kendi kendini sonsuza kadar hareket ettirerek galaksideki uzak yıldız sistemlerine ulaşabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Aslında ramjet motoru çok basit bir işleyişte çalışır. Evrende bulunan Hidrojen (H) atomunu toplayarak ''bitmeyen yakıt'' kaynağı olarak kullanabilir. Topladığı hidrojenler yüksek derecelere kadar ısıtılır (füzyon olayının başlangıcına kadar) böylece termonükleer tepkime enerjisi açığa çıkar. Yani hidrojeni Helyum'a çevirmiş olur.

Uzayda hidrojenin en çok karşılaşılan biçimi, bir elektron tarafından sarılan tek bir protondan oluşmaktadır. Dolayısıyla ramjet füzyon motorunun proton-proton füzyon tepkimesinden yararlanması gerekecektir. Elde edilmesi oldukça zordur, fakat imkansız değildir.

Einstein'ın Görelelik Teorisi'ne göre zaman, hızlanan bir rokette yavaşlar. Dünyanın zaman kavramına göre milyonlarca yıl geçmesine rağmen astronotlar bu olaya göre 23 yıl yaşlanmış olacaklar.

Uzay.
Uzay.
Pexels

Sonuç

Şu an Andromeda Galaksisine gitmek için en iyi seçenek Ramjet füzyonu gibi duruyor. Belki imkansız gibi görülebilir fakat kendi galaksimiz ve çevre galaksileri keşfetmek ve kolonileştirmek adına büyük bir adım olabilir. Bu füzyon motorlar yüksek ağırlıkları taşıyabilecek güçte yapılar. Filmlerde görmüş olduğumuz yolculuklar neden gerçek olmasın? Bilim bunun için var!

Kaynaklar

  1. SVadmin. Andromeda Galaksisine Nasıl Gidilir?. (16 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 29 Eylül 2023. Alındığı Yer: Blog espacial | Arşiv Bağlantısı
  2. tua gov. Işik Yili Nedir? - Türkiye Uzay Ajansı. Alındığı Tarih: 29 Eylül 2023. Alındığı Yer: tua | Arşiv Bağlantısı
  3. kriptograf, et al. Yıldızların Anahtarı: Ramjet Füzyonu. Alındığı Tarih: 29 Eylül 2023. Alındığı Yer: Kozmos Avcıları | Bilimle Birlikte Geleceğe | Arşiv Bağlantısı
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close