Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Samed Bayındır
Üye 29 Eylül 2023 2 Cevap
1

Yazılı sınavı sorularının klasik olması mı daha iyi yoksa test şeklinde olması mı daha iyidir?

3,570 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Alper Gülgen
Alper Gülgen
65K UP
Kimya öğretmeniyim 29 Eylül 2023

Sınavların amacı öğrencinin öğrenme düzeyini ölçmek eksik ya da hatalı öğrenmeleri tespit etmektir. Açık uçlu (klasik, kelimeler verilmemiş boşluk doldurma) ve kapalı uçlu (çoktan seçmeli, doğru yanlış, kelimeler verilmiş boşluk doldurma) soruların avantajları ve dezavantajları var. Doğru-yanlış tipi sorular şans başarısı yüksek olduğundan çok sağlıklı ölçme sağlamazlar. Gerçek bir ölçme için doğru yanlış soruları oldukça hassas hazırlanmalıdır. Klasik sorularda şans başarısı yoktur. Bu nedenle öğrencinin hem belli bir konuya hakimiyeti hem de hakim olduğu konuyu anlatma becerisi ölçülebilir. Ancak bu sorular ile ilgili problem sınav süresinde çok dar bir alanı sorgulayabiliyor olmasıdır.

Çoktan seçmeli sınavlarda aynı süre içinde daha fazla konu taranabilir. O nedenle geniş kapsamlı ölçüm yapılabilir. Fakat şans başarısı ciddi oranda fazladır. Ayrıca öğrencinin anladığını anlatması gerekliliği yoktur. Bu nedenle öğrencinin önemli becerilerinden olan dili kullanma ve matematiksel bağlantı türetme becerisini ölçme şansı yoktur. İdeal bir sınavda bu soru tipleri karma olmalıdır. Ancak Türkiye'de mevcut sistem içinde öğrenciler çok fazla çoktan seçmeli sınavlara muhatap oluyor. Tüm hazırlıklarını da buna göre yapıyorlar. Zaten LGS, YKS, KPSS gibi sınavlar için çoktan seçmeli sınavlara yoğun şekilde çalışan öğrencilerde problem çözme ile hiç bir alakası olmayan, hiç bir beceri değeri olmayan "test tekniği" diye bir şey icat ediliyor. Okullarda yapılan sınavlarda da çoktan seçmeli soruların kullanılması öğrencinin gerçekten ihtiyacı olan problemi analiz etme, okuduğunu anlama ve matematiksel ilişkileri görüp kullanma becerilerini ikinci plana atmaktadır. Yani okullarda yapılan yazılı sınavlarda klasik soruların ağırlıklı olması daha uygundur

Tüm Reklamları Kapat

384 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ali Kaya
Ali Kaya
365K UP
Bilim Takipçisi 1 Ekim 2023

Kişiden kişiye değişebilir

Kesin olarak test veya klasik iyiydir demek çok zor. Öğrenciden öğrenciye değişicek bir konu. Mesela testin cevabın sorunun altında yazması sallama(tavsiye etmem)ö öğreme konusunda yanlış cevapları eleyerek daha iyi bir yol çizilebilir. Ama klasik sınavda soruyu yanlış bile bilsen çözüm yolundan puan alınabiliyor ama bilmiyor isen hiçbir çaren yok sallayamazsın konuyu bilmek zorundasın.

Ama sınavı test yazılıyı klasik yapmak şahsen yanlış.

Tüm Reklamları Kapat

267 görüntülenme
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close