Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Abdullah Kızılduş
Üye 5 Eylül 2023 3 Cevap
11

Işık hızı bükülürse ışık yılı hesabı bozulur mu?

Işık hızı kütle çekimi ile bukulurse ve uzayda aldığı mesafe uzarsa ışığın kaynağının yaşını yanlış hesaplamamiza neden olurmu
1,244 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Beyaz Ateş
Beyaz Ateş
31K UP
Bu konuda iyiyim 24 Eylül 2023

Ben diğer verilen cevaplardan farklı bir cevap vermek istiyorum. Mercek bildiğimiz gibi yoğunluk farkından meydana gelen ışığın kırılması olayıdır. Bu durumda yüksek yerçekimine sahip gökcisimleri de kendi etrafında yoğun bir ortam oluşturması mantıken doğru olmalıdır. Bu yüzden gök cisimdeki merceklenme olayınında normal mercekten farklı olmaması gerektiğini düşünüyorum. Hatta bundan yararlanarak doğal teleskop bile yapılabileceğini düşünüyorum. Ve yoğun ortamda ışık yavaşlıyorsa kütle cekiminin etrafında ışığın yavaş gidileceğini ön görüyorum. Eğer Einstein Niwton gibi düşünseydi bilim ilerlemezdi. Bizde Einsteinden farklı hipotezler geliştirmeliyiz. Doğru yada yanlış bence sorunuzun cevabı bu olayın göz ardı edilmemesi gerektiğidir. Ve genel göreliliğin bu konuda yetersiz kaldığıdır.

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ahmet Yiğit Başoğlu
Öğrenciyim 21 Eylül 2023

Işık hızının bükülmesi veya değişmesi, ışık yılı hesaplamalarını etkilemez. Işık yılı, bir yılda ışığın boşlukta katettiği mesafeyi ifade eder ve genellikle ışık hızının yaklaşık değeri olan 299,792,458 metreye dayalı olarak hesaplanır.

Işık hızının bükülmesi veya değişmesi, özel görelilik ve genel görelilik teorileri tarafından açıklanan fiziksel fenomenlerle ilgilidir. Bu teoriler, ışık hızının bir sabit olduğunu ve bükülme veya değişiklik olmadığını öne sürer. Dolayısıyla, bu teorilere dayalı olarak hesaplanan ışık yılı değerleri, ışık hızının değiştiği veya büküldüğü durumlarda bile geçerli olur.

Tüm Reklamları Kapat

5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Enes Yasin Bak
bilimsever 19 Eylül 2023

Kütleçekimsel merceklenme uzayda sıklıkla karşılaştığımız bir fenomendir ve zamandan zamana bazı gözlemlerimizde bizim için kritik bir araç olarak kullanılabilmektedir.

Çok büyük bir kütleye sahip cisim uzay-zamanı bükerek eğer doğru bir yere teleskobumuzu konumlandırırsak adeta bir mercek görevi görebilir. Dünya üzerinde yapabileceklerimizden çok daha büyük bir mercek. Bu sayede normalden çok daha uzaktaki gok cisimlerinden gelen ışığı daha detaylı bir şekilde görebiliyoruz.

(Işık hızının değişmediği dikkate alınmalıdır. Burada değişen şey bizim görüş algımız.)

Tüm Reklamları Kapat

Bundan dolayıdır ki kütleçekimsel merceklenme ışık kaynaklarının görünen mesafesini etkileyebilir. Bu olaydan kaynaklanan uzay-zamandaki bükülme, gözlemcinin bakış açısından bakıldığında ışık kaynağının görünen yönünü ve mesafesini değiştirebilir.

Kütleçekimsel merceklenme, büyük nesnenin, ışık kaynağının ve gözlemcinin özel düzenlemesine bağlı olarak ışık kaynağının gerçek mesafesinden daha yakın veya daha uzak görünmesini sağlayabilir. Kütleçekimsel merceklenme nedeniyle ışığın yolu gözlemciye doğru bükülürse, ışık kaynağı gerçek mesafesinden daha yakın görünebilir. Tersine, eğer ışığın yolu gözlemciden uzağa doğru bükülürse, ışık kaynağı gerçek mesafesinden daha uzakta görünebilir. Kütleçekimsel merceğin ışık kaynaklarının görünen mesafesi üzerindeki etkisinin çoğu astronomik gözlem için genellikle küçük olduğunu belirtmek önemlidir. Bununla birlikte, galaksi kümeleri veya kara delikler gibi son derece büyük nesnelerin bulunduğu bazı durumlarda, kütleçekimsel merceklenme etkisi önemli ve gözlemlenebilir hale gelebilir.

Kütleçekimsel merceğin varlığında gerçek mesafelerin ölçülmesi söz konusu olduğunda durum daha karmaşık hale gelir. Kütleçekimsel merceklenme, merceklenen nesnenin görünen boyutunu, şeklini ve parlaklığını etkileyebilir, bu da onun gerçek özelliklerini belirlemeyi zorlaştırır.

Kütleçekimsel merceğinin varlığında mesafeleri ölçmek için kullanılan yöntemlerden birine "zaman gecikmeli mercekleme" adı verilir. Bu teknik, kütleçekimsel mercek tarafından oluşturulan bir arka plan nesnesinin birden fazla görüntüsünün gözlemlenmesini içerir. Işık ışınları bize farklı yollardan ulaştığı için farklı zamanlarda ulaşabilirler. Bilim insanları, farklı görüntülerin gelişi arasındaki zaman gecikmelerini inceleyerek mercek sisteminin geometrisini çıkarabiliyor ve ilgili mesafeleri tahmin edebiliyor.

Başka bir yaklaşım "güçlü mercekleme" olarak bilinir. Güçlü merceklemede arka plandaki nesnenin birden fazla görüntüsü oluşturularak konumları ve şekilleri gözlemlenir. Araştırmacılar, ışığın bükülme ve bozulma şeklini analiz ederek mercek sistemindeki kütle dağılımı hakkında çıkarımlarda bulunabilirler. Bu bilgi daha sonra mesafeleri tahmin etmek için kullanılabilir.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close