Hidrojen kullanılmasının sebebi küçük olması.
Füzyon, iki atomun çekirdeklerinin birleşerek tek bir ağır atom oluşturmasıdır. Hidrojen izotopları olan döteryum ve trityum çekirdekleri, aşırı yüksek sıcaklıklarda, çok büyük miktarda enerji açığa çıkararak birleşirler. Bu süreci kullanan bombalara füzyon bombası, termonükleer bomba veya hidrojen bombası denir. Füzyonu oluşturmak için farklı atom kombinasyonlarına dayanan birkaç "tarif" vardır. Bunlara bir bakış atacak olursak.
Döteryum-Trityum Füzyonu: Bugün Dünya'daki güç için en umut verici kombinasyon, bir döteryum atomunun bir trityum atomuyla birleşmesidir. Yaklaşık 32 milyon °C sıcaklık gerektiren süreç, 17,6 milyon volt enerji üretir. Bu hafif hidrojen atomlarının füzyonu, daha ağır bir element olan helyum ve bir nötron üretir.
Karbon Döngüsü: Daha yüksek sıcaklıklara sahip yıldızlar, hidrojen atomları yerine karbonları birleştirir.
Üçlü Alfa Süreci: 100 milyon °C'yi aşan sıcaklıkları ile kırmızı devler gibi yıldızlar, hidrojen ve karbon yerine helyum atomlarını bir araya getirir.
Burda bizi engelleyen şey sıcaklıklar çünkü güneş gibi devasa bir yıldızın kütle çekimi nedeni ile füzyon yapabiliyor ama bizim bir şekilde bu sıcakları oluşturmamız lazım. Günümüzde bunu atom bombaları kullanarak yapıyoruz. tabi atom bombalarıda sınırlı bu yüzden hidrojenden daha büyük atomlar ile füzyon başlatmak çok daha zor.