Bence toplum bir evdir. Toplum bir ev ise: ahlak kapı, pencere, çatıdır. Yani toplumun tam anlamıyla toplum olması için ahlak gereklidir. Düşünsenize eviniz var ama çatınız yok, eviniz var ama kapınız yok. eviniz var ama çatısı yok. Toplum vardır evet ama ahlak olmadan, sadece toplum çok tehlikelidir.
Peki ya ahlak kuralları kime göre şekilleniyor? Sana göre ahlaksız olan bir şey bana göre ahlaklı olabilir mi? Benim ahlak süzgecimle seninki aynı olmayabilir... gibi sorular olacaktır. Bunun hakkında da şunu söylemek istiyorum: Evet olabilir hepimizin ahlak anlayışı farklı olabilir. Ama bir kapı küçükte olsa yeşil de olsa o kapı içeriye girmek içindir. Eğer ki o kapı amacı dışındaysa artık ona kapı diyemeyiz. Ahlakta böyledir bence. Evet ahlak anlayışlarımız farklı olabilir ama temelde hepsi aynı şeyi hedeflemeli.
Peki ahlak olmasa toplum nasıl olurdu? Tarihte bunun birçok örneği var aslında. Örneğin kölelik sistemi olan ülkeler. Bu ülkelerde fakir diyebileceğimiz toplum genelde köle olurdu. Ve kralın/kraliçenin isteği üzerine çeşitli işkencelere mağruz kalırlardı. Burada şu soruya yanıt vermek istiyorum: Ahlaksız toplumlarda bir grup kişi mutlu olur. Ve bu gruptaki kişiler genelde güçlü ve zengin olurlar. Size soruyorum: 7 kişi mi mutlu olsun, yoksa herkes mi ?
Ahlak içgüdüsel bir şey midir? Bana bu soruya cevap vermek çok zor geldi. Ama bence evet. İnsanlar yetiştiği aile, doğduğu şehir ve oradaki kültürlere göre değişir. Çok küçük yaşta bunu görüyorsa bunu benimseyebilir evet ama bundan nefrette edebilir.
Bunlar benim düşüncem.