Evren ne için oluştu, bir amacı var mı sorusu, anlamsız ve geçersiz bir soru olsa da hepimizin aklını kurcalayan, üzerinde düşünmediğimizde etkili bir soru olarak hayat bulur. Evrenin bir amacı var mı? Amaç nedir önce bunu irdelememiz gerekir. Kimlerin amacı olur? Muhtemelen amaçtan bahsedeceksek eğer kendi varlığını devam ettiren, metabolik faaliyetlere sahip olan ve üreyen atom yığınlarını yani canlıları ele almamız gerekir. Bir canlının amacı, hayatta kalabilmek ve üreyebilmektir. Esasında insan harici hiçbir canlının tam olarak amacı var da diyemeyiz. Amaç mefhumu bizim gündelik işlerimiz üzerine etkili bir konuşma biçiminden ibarettir. Evrenin de evrenin içerisindeki şeylerin de bir amacı olduğunu düşünemeyiz çünkü amaç bizim yarattığımız ve hayatımız üzerine gerekli durumlarda anlamlı olan farklı bir öyküdür ve buradan yola çıkarak evrene de bir amaç atfetmek çok ama çok büyük bir hatadır.
Özünde, amaç diye bir şey evren için yoktur. Bu yüzden de evrenin var olmasının bir amacı da yoktur. Hem neden olsun ki? Şöyle düşünün; evrendeki her şey ışık hızı dediğimiz kozmolojik bir sınıra tabiidir. Yani hiçbir şey ışık hızına erişemez. Ancak evren, ışık hızından çok daha yüksek hızlarda genişler. Yani evrenin içerisindeki şeyler bunu yapamazlar, ama evrenin kendisi yapabilir çünkü evrenin kendisi, evrenin içerisindeki şeyler değildir.
Evren var olmak için bir nedene de ihtiyaç duymaz. Neden-sonuç mefhumu da bizim gündelik mefhumlarımızdır ve hayatımız üzerine etkili bir konuşma biçimdir ve gündelik hayatımız için anlamlıdır ama Evrenin var olmasının nedeni ne sorusu, üçgenin neden 5 köşesi yok sorusu gibi anlamsız ve absürt bir sorudur.