Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Leonardo Da Vinci
Üye 15 Eylül 2023 1 Cevap
2

Kök hücreler kemik hücresi veya göz hücresi olması gerektiğini nasıl biliyor? Yeterli sayıya ulastığında birbirinden bağımsız hücreleri ne durduryor?

Yani demek istediğim o hücre kemik hücresi olması gerektiğini nereden biliyor veya kemik hücresine ihtiyaç olduğunu
202 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Biyolog 16 Eylül 2023

Bu sorunun birkaç cümlelik basit bir cevabı yoktur ve Gelişim Biyolojisi bilim dalının önemli bir araştırma alanıdır. Embriyonun gelişimi sırasında üç tabaka oluşur: iç tabaka endoderm, orta tabaka mezoderm ve dış tabaka ektoderm. Bu farklı tabakalardan farklı sistemler ve organlar oluşur. Bu tabakalarda hücrelerin bulundukları konum çok önemlidir. Kök hücreler bulundukları pozisyona uygun bir gen düzenlemesine gider.

https://www.grepmed.com/images/16001/germ-embryology-cell-layers-derivatives

İskelet sistemi

Gelişen embriyoda, iskelet öncülleri iki farklı germ katmanından kaynaklanır: yüz kemiklerini oluşturan nöroektoderm ve kranyal kubbeyi ve aksiyel kemikleri (paraksiyel mezoderm) ve apendiküler kemikleri (yanal plaka somatik mezoderm) oluşturan mezoderm. Her iki katmanda da ilkel mezenkim, ileriye dönük iskelet gelişimi bölgelerinde yoğunlaşır ve osteoblastlara veya kondrositlere farklılaşan hücreleri üretir. Doğrudan kemik üreten osteoblastların oluşumu intramembranöz ossifikasyon olarak bilinir ve beyni ve beyin sapını çevreleyen kraniyal kemiklerin, yüz kemiklerinin, klavikulanın yan kısmının ve uzun kemiklerin periosteal yakasının morfogenezi sırasında meydana gelir. Fare embriyolarının kraniyal kubbesinde ALP, OPN ve BSP gibi osteojenik belirteçlerin ekspresyonu üzerine yapılan çalışmalar, membranöz ossifikasyonun ilk adımında öncül hücrelerin, osteogenezin birincil bölgesini ve erken evreyi tanımlamak için hücre yoğunlaşmasından dışarı doğru genişlediğini göstermektedir. Farklılaşma, olgun osteoblastların hızla mineralize olan kollajen bir ağ ürettiği iç kısımda başlarken öncül hücreler, segmentin genişlemesini sağlamak için dış kısımda çoğalmaya devam eder. Membranöz ossifikasyonu karakterize eden bu karşılıklı büyüme modeli, düz kemik oluşumu için tasarlanmıştır, ancak hamilelik sırasında ve doğumdan sonra iskelet olgunluğuna ulaşana kadar hızlı bir uzunluk artışının gerekli olduğu tübüler kemikler için tasarlanmamıştır. İskeletin çoğunluğu alternatif bir endokondral ossifikasyon süreciyle oluşturulur.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. S. Donsante, et al. (2021). From Stem Cells To Bone-Forming Cells. International Journal of Molecular Sciences, sf: 3989. doi: 10.3390/ijms22083989. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close