Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Zafer Can
Üye 6 Mart 2020
3

Biz neden hasta oluruz?

3,125 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
309K UP
Krononot⁸ 6 Mart 2020

Hasta olmak, biyolojik sistemlerde farklı nedenlerle oluşmuş bir ya da daha fazla sorunun sistemsel bütünlüğü kaosa, bozulmaya götürmesi nedeniyle vücudun genel düzeni korumak için entropiye karşı mücadeleye başlamasıdır. Hasta olmak, biyolojinin soruna karşı tepki vererek, durumu çözme durumudur. Bu olmasaydı, bir sorun başladığında, devam eden süreçle ölürdü organizma. Yaşam şartlarının bir gerekliliği hastalık. Koşullar sürekli olarak değişiyor, hava sıcaklığı, organizmanın ulaştığı besin türü ve miktarı, karşılaştığı mikroorganizma türü ve çeşitliliği durmaksızın değişmekte. Temelde hücreden oluşan biyoloji, doku ve sistemlerden birinde sorun yaşadığında, organizmanın bütünü olumsuz etkilenir, çünkü işleyiş bütünseldir ve bütün sistemler aynı derecede önemli ve gereklidir. Ağrı, acı gibi savunma mekanizmasının bildirim yanı olmasaydı, sorunlardan haberimiz olmayacaktı. İşte hastalık da, kötü sona karşı bir alarmdır ki bilinç konu hakkında çözüm arasın.

Hiç hasta olmamak, hem doğal yaşamla etkileşimde bir olumsuzluk, hem de organizmanın her zaman karşılaşacağı mikropları tanıyamaması demek olurdu. Küçükken herkesin geçirdiği hastalıklarda vücut, bir mikropla ilk kez yüzleşerek, onu yenmeyi öğrenir. Bu kalıcı bir öğrenmedir ve her karşılaşmada artık nasıl yok edeceği bellidir. Bu açıdan da hastalık bir gerekliliktir. Kronik ya da dejeneratif hastalıklarda da ani ölüm olmaz. Vücut belirli bir süre hastalıkla savaşmaya devam eder. Kişi bu süreçte fabrika ayarlarına ne kadar yakın kalırsa, biyolojiye o derece destek vermiş olur. Zaten hastalıkların en az yüzde 95i yaşam şartlarının olumsuzlukları ve bunların birikmesiyle oluşur. Hiç hasta olmamaktan bahsedeceksek, hiç yanlış yaşamamayı kabullenmek gerek. Yapay şekerin zararını bildiğimiz haled halen tüketebilecek seviyede insanlarsak, pek de hasta olmama meraklısı olmadığımızı kabul etmek zorundayız. Modern yaşam şartlarını NORM olarak kabul eden bir insanın daha az hastalanması mümkün, ancak hiç hastalanmaması söz konusu değil malesef. Çünkü modern yaşam demek, genetik yaşam gereklililerini unutmak demek aynı zamanda. Bu da kısa ya da uzun vadede hastalıkla birlikte yaşam anlamına geliyor. Yaşam uzuyor, ancak genç dinamik yaşama ait değil, yaşlı, sorunlu dönem uzuyor. Yani eskiye göre daha zor ölüyoruz. Zaten eskiden yaşlı hastalığı olan diyabet gibi sistemik hastalıklar artık popülasyonun alt yaşlarına indi. Bu da yaşam tarzı yanlışlarının genele yayılmasıyla alakalı.

Psikolojik hastalıklar da mevcut malum. Bunlar da, sorunun varlığını duygudurumu alarm olarak kullanarak veriyor çoğu zaman. Depresyon, düşünsel olarak yanlış yolda olduğumuzu, karamsar duygudurum ile haber veriyor bize.

Tüm Reklamları Kapat

Bir çok tek gen hastalığı, otizm gibi hastalıkların evrimsel süreçte elenmemiş taşınmış olmasının tür adına faydası olmalı. Biz daha çok birey bazında ele alıyoruz hastalığı ancak, evrim türü daima merkeze alır. Ona göre ilerler. Nasıl gerekli organ ve sistemler evrimsel olarak taşınıyor, gelişiyor ise hastalık, savunma mekanizmaları da yaşamda kalmaya hizmet eden araçlar olarak korunmuş olmalı

874 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close