Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Arda Temel Altunbaş
Üye 5 Eylül 2023 2 Cevap
1

Metafiziği rededen materyalizmin içinden çıkan fizikalizm görüşü nasıl metafizik kavramı olabiliyor ve materyalizmden farkı nedir?

591 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yavuz Selim
Yavuz Selim
1,473 UP
felsefeyle çok meşgul oldum 6 Eylül 2023

metafizikten ne anlıyorsunuz bilmiyorum ama materyalizm de en âlâsından metafizik bir duruştur. felsefede bir saha olarak metafizik; özünde görünür dünyanın ötesine geçip bizzat dünyanın kendisine ilişkin, onun ne olduğuna ilişkin, belki anlamına ilişkin düşünülen ve kurgular geliştirilen alandır.

materyalistlerin yaptığı şey de görünürde maddeden ibaret gibi durmayan dünyayı özünde maddeden ibaret görmektir, yani metafizik bir kurgudur.

Tüm Reklamları Kapat

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ebru Tuba Ölçücü
felsefeyle uğraşıyorum 30 Eylül 2023

Materyalizm ya da Fizikalizm, Düalizmin (ikicil kavram) tersine tek bir tözün (fiziksel töz) var olduğunu savunuyor temel olarak. Materyalistler, metafizik olaylarını ''akla yatan'' ve fiziksel bir gerçeklik olarak ele almak isterler. Yani fiziksel bir temele indirgemeye çalışarak kavramsal süreçlerle açıklamak isterler. Materyalist bir teori olan özdeşlik teorisi, düşünme, inanma, hissetme ya da umma gibi olayların aslında fiziksel durum olduğunu iddia eder. Bu yüzden, indirgemeci bir yoldan uzaklaşması ''fizikalizm'' olarak tanımlanmıştır diyebiliriz. Zihinsel özelliklerin, inançların, arzuların vb binevi materyalist olmayan durumların var olmadığını kabul eden materyalist görüş Eliminative Materialism olarak bilinir.

Bazı materyalist tutumlu insanların kendini fizikalist olarak tanımladığını görüyoruz. Materyalistlerin temelinde ''madde'' yatar, (zaten Türkçeleştirilmiş ismi Maddecilik'tir). Fakat bazı durumlar fiziksel olduğu halde maddesel değildir.

Örneğin bazı doğa yasaları fiziksel olarak oluşur ama maddi bir içeriğe sahip olmadıkları görülür. Yerçekimi / Kütleçekimi buna örnek olarak verilebilir.

Tüm Reklamları Kapat

örnek
örnek
Medya günlüğü

Evet, Fizikalizm Materyalizm ile yakından alakalıdır. Hatta gözlemlenen fenomenlerin açıklama olanağının gelişmiş ve Materyalizmin içinden doğmuş hali diyebiliriz. Zaten dediğimiz gibi ortak tabanlı kavramlar bunlar. Sıklıkla birbiri yerlerine kullanıyorlar.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close