Merhaba, Kellik ya da saç kaybı, kalıtsal bir neden olup yeniden çıkmayacak şekilde saçları döker. Kemoterapi görmek veya diğer bazı kanser ilaçlarını kullanmak da yeniden çıkmak üzere saçların dökülmesine sebep olabilir. Androgenetik alopesinin ilk tıbbi tanımlamasını MÖ 4. yüzyılda Aristo'nun yaptığı söylenir. Filozof kellik ile cinsellik arasındaki ilişkiyi tarif etmiştir. Kellik konusundaki araştırmalar Osmanlılar zamanında da ve Mısır'da da görülmüştür. Yıllar sonra bazı araştırmacılar yine bu yönde çalışmışlar, kısırlaştırılan erkeklerin kelleşmediklerini tespit etmişler ve II. Abdülhamid döneminde araştırmalar yapmışlardır.
Kelleşme ile erkeklik hormonu androgen arasında ilişki söz konusudur. Bir androgen hormonu olan testosteron, Alfa-5 redüktaz isimli enzim tarafından dihidrotestosterona (DHT) dönüştürülür. DHT de saç kökleri üzerindeki reseptörlere bağlanarak etkisini gösterir.
Son yıllarda halk arasında "saç ekimi" olarak bilinen saç nakli tekniğinde yaşanan gelişmeler kelliği gidermede en önemli yöntem olarak ortaya çıkmıştır. Sağlıklı Saçlar İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler:
Saç dökülmelerini önlemek, saçların sağlıklı uzaması ve canlı görünmesini sağlamak için rutin alışkanlıklarda bazı düzenlemeler yapmak gerekir. Bunlar şöyle sıralanabilir:
Bilinçsizce yapılan diyetlerden uzak durmalısınız.
Uyku saatlerinize dikkat etmelisiniz.
Stresten uzak durmalısınız.
Vitamin eksikliğini yerine koymalısınız. (Çinko, B12, Balık, Folik asit)
Sigara ve alkol kullanımını alışkanlık haline getirmemelisiniz.
Antioksidan yiyeceklere (sebze meyve gibi) sofranızda yer vermelisiniz.
Fast food tarzı beslenme alışkanlıklarından uzak durmalısınız.
Günde 50-100 adet saç telinin dökülmesi normal sınırlar içerisinde kabul edilmektedir. Eğer aşırı miktarda saç kaybı, saçlarda gözle görülen incelme oluşursa en kısa zamanda uzman bir dermatoloğa başvurmalısınız.[1][1][1][1]
Kaynaklar
- Memorial. Saçlar Neden Dökülür?. Alındığı Tarih: 5 Eylül 2023. Alındığı Yer: Memorial Sağlık Grubu | Arşiv Bağlantısı