Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mustafa Meraki
Mustafa Meraki
2,235 UP
Üye 31 Ağustos 2023 2 Cevap
0

Canlılarda enzim kullanılmadan gerçekleştirilen kimyasal tepkimeler var mıdır?

478 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye 5. sınıf tıp öğrencisi 31 Ağustos 2023

Canlılarda gerçekleşen biyokimyasal tepkimeler çoğunlukla enzimler aracılığıyla gerçekleşir. Enzimler bu tepkimelerin daha hızlı gerçekleşmesini sağlar. Ayrıca tepkimelere giren substratlara spesifik olması nedeniyle metabolik olayların düzenlenmesini sağlar. Enzimler post-translasyonel modifikasyonlar, transkripsiyon seviyesindeki düzenlemeler, allosterik regülasyonlar gibi kontrol noktalarına izin vermesi nedeniyle metabolizmanın işleyişini açlık, stres, büyüme, gelişme gibi durumlarla entegre eder.

Canlılarda enzimler olmadan gerçekleşen biyokimyasal tepkimeler de vardır, detaylı bilgiyi kaynaklara eklediğim derleme yazısından edinebilirsiniz. Buna en güzel örnek D vitamini öncülü olan provitamin D3'ün deride UV ışınları aracılığıyla previtamin D3'e dönüşmesidir. Diğer örnekler arasında glioksilik asit ve amino asitlerin kendiliğinden transaminasyonu, propil kalıntılarının izomerizasyonu, aminomalonik asidin dekarboksilasyonu ve kolesterolden oksisterollerin oluşumu yer alır. Ayrıca bazı toksik maddeler de non-enzimatik olarak bazı moleküllerin yapısını kimyasal olarak değiştirebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. M. A. Keller, et al. (2015). The Widespread Role Of Non-Enzymatic Reactions In Cellular Metabolism. Current Opinion in Biotechnology, sf: 153-161. doi: 10.1016/j.copbio.2014.12.020. | Arşiv Bağlantısı
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Biyolog 31 Ağustos 2023

Kimyasal tepkimeler katalizörler olmadan çok yavaş hızda gerçekleşeceği için biyokimyasal reaksiyonlar için katalizörlere ihtiyaç vardır. Canlılarda, protein yapıdaki enzimlerin dışında ribonükleik asit (RNA) yapısında ribozim katalizörler de iş görür. Ribozimler, katalitik olarak aktif RNA molekülleri veya yalnızca RNA'nın katalitik aktivite sağladığı RNA-protein kompleksleridir. Ribozim terimi, aynı zamanda enzimatik aktiviteyi ve ribonükleik asit yapısını ifade eder. Ribozimleri kodlayan genler tüm canlıların genomlarında bulunur.[1]

Kaynaklar

  1. M. Skilandat, et al. (2017). Ribozymes. Elsevier. doi: 10.1016/B978-0-12-809633-8.07077-1. | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close