Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Salim Bayad
Salim Bayad
95K UP
Üye 25 Ağustos 2023 5 Cevap
6

Işığın kütlesiz olduğunu biliyoruz. Peki kütlesi olmayan bir maddeye veya cisime kütle kazandırabilir miyiz? Veya kazanabilir mi?

Işığın veya fotonların kütlesiz olduğunu biliyoruz , Bu yüzden ışık hızında gidiyorlar veya gitmek zorunda kalıyorlar . Ancak bu fotonlara veya ışığa bir kütle kazandırılabilir mi? Veya kendisi kazanabilir mi? Hapsedilebilir bir hale getirilip kütle kazandırılabilir mi?
1,297 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
5 Cevap
Görkem Pınar
Araştırmacı 31 Ağustos 2023

Bu soruya cevap vermemiz için öncelikli olarak Higgs Alanı'nın ne olduğunu ve parçacıkların bu alanla etkileşerek nasıl kütle kazandığını anlamamız gerekiyor: Higgs Alanı, büyük patlamadan bu yana evreni dolduran bir kuantum enerji alanıdır. Yani bütün evreni kaplar ve parçacıklarla etkileşime girer. Bu etkileşim sonucunda da parçacıklara kütle kazandırır. Ancak fotonlar gibi parçacıklar Higgs Alanı'yla etkileşime girmez(doğal olarak da bir kütleye sahip değillerdir). Bu kütlesizlik hâli ise fotonların vakumda; ışık hızı dediğimiz, saniyede 299.792.458 metre hıza ulaşmalarını sağlar. Biliyoruz ki bu hızın üzerine çıkmak mümkün değil. Çünkü daha önce de belirttiğimiz gibi kütleli parçacıklar Higgs Alanı'yla etkileşime girerler ve bu etkileşim, hızlanmaları yani ivmelenmeleri için bir enerjiye ihtiyaç duymalarına neden olur(Einstein'ın en bilindik formüllerinden biri olan "E=mc²"den bunun nedenini rahatlıkla anlayabiliyoruz). Temel konuları anladıysak asıl soruya geçebiliriz: Eğer fotonlar gibi kütlesiz parçacıklara kütle kazandırmak istiyorsak Higgs Alanı'yla etkileşime girmelerini sağlamanın bir yolunu bulmamız gerekiyor. Bir nevi sonsuz enerjiye sahip bu parçacıklara müdahalede bulunmak istiyorsak yüksek ihtimalle yine sonsuz enerjiye ihtiyaç duyarız. Ancak ne yazık ki biliyoruz ki evrenimiz sınırlı ve sınırlı olan evrenimizin içerisinde de yine sınırlı enerjiye sahibiz. Yani sorunun cevabı bildiğimiz fizik kuralları ve içerisinde bulunduğumuz evrenin koşullarında kısaca hayır kütlesiz cisimlere kütle kazandıramayız. Yine de eminim ki bu alanda uzman ya da en azından daha bilgili biri daha da açık ve cevabım yanlış ise daha doğru bir cevap verecektir.[1][2][3][4]

Kaynaklar

  1. CERN. The Higgs Boson. (11 Ağustos 2023). Alındığı Tarih: 31 Ağustos 2023. Alındığı Yer: CERN | Arşiv Bağlantısı
  2. CERN. What's So Special About The Higgs Boson?. (11 Ağustos 2023). Alındığı Tarih: 31 Ağustos 2023. Alındığı Yer: CERN | Arşiv Bağlantısı
  3. Energy. Doe Explains...the Higgs Boson. Alındığı Tarih: 31 Ağustos 2023. Alındığı Yer: Energy | Arşiv Bağlantısı
  4. Bianet - Bagimsiz Iletisim Agi. Herkesin Anlayacağı Dille Higgs Bozonu. Alındığı Tarih: 31 Ağustos 2023. Alındığı Yer: Bianet - Bagimsiz Iletisim Agi | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi 30 Ağustos 2023
Orijinal Soru: Işığın veya fotonların kütlesiz olduğunu biliyoruz ve bu nedenle ışık hızında gitmek zorundalar. Fotonlara veya ışığa kütle kazandırılabilir mi?

Kütlesi olmayan parçacıkların ışık hızında gidebilmesi için, aynı zamanda elektromanyetik dalga hareketi yapmaları da gerekir.

Fotonlar doğası gereği, momentumlarına dayalı olarak, sanal kütleye sahiptir. Bu kütle şeklinde gösterilir. Şimdi momentumdan kaynaklı kütlesi nasıl olabiliyor? Bir bakalım.

Kütlesi olan cismin momentumu, şeklinde hesaplanır. v=hız, c=ışık hızı m=kütle.

Tüm Reklamları Kapat

Bu formülde görüldüğü gibi ışık hızına ne kadar yaklaşırsanız, payda küçülecek ve momentum o kadar büyüyecektir. Işık hızına çıkıldığında payda sıfırlanacak, kütle ve gereken enerji sonsuza gidecektir. Buradan bir sonuç çıkarıyoruz, kütleli cisimler ışık hızına çıkamaz.

Işık hızında, dikkat edilirse pay ve payda "sıfır" oluyor, yani belirsizliği söz konusu. Belirsizliği ortadan kaldırdığımızda alternatifi ile karşılaşırız. Fakat ışığın frekansından dolayı bir enerjisi olduğunu da biliyoruz. Biz de enerjisinden yola çıkabiliriz.

Einstein'in kütle, enerji eşdeğer formülü, ışığın frekansına bağlı enerjisini formülü ile hesaplıyoruz. h= Planck Sabiti, λ= ışığın dalga boyu.

E görünen yere ışığın enerji formülünü koyalım sadeleştirirsek kalır, mc nin p'ye eşdeğer olduğunu bildiğimize göre , yani Planck Sabiti ile dalga boyunun bölümüne eşit olduğunu görüyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

, kütleyi tek bırakırsak, , verileri yerine koyarak ışığın sanal kütlesini bulmamız mümkün. h=6,63. 10-34 , λ= ışığın metre cinsinden dalga boyu ( burada her fotonun dalga boyuna göre, farklı sanal kütlesi olacağı anlaşılıyor) ve ışık hızının 299.792.458 m/s olduğunu biliyoruz.

Sonuç olarak, fotonlar dalga boylarının metre cinsinden miktarına göre kütle (ama sanal kütle) kazanabilir veya kaybedebilirler.[1]

Ekli kaynak kısmına, ışığın frekansından ve Einstein'in kütle, enerji eşdeğer uzun formülünden yola çıkılarak, fotonların sanal kütlesinin hesaplanmasını ekledim.

Kaynaklar

  1. Philip Gibbs. Does Light Have Mass?. Alındığı Tarih: 30 Ağustos 2023. Alındığı Yer: desy | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Abdulkadir Özcan
düz düşünürüm yetkim yok. 30 Ağustos 2023

Kütlesi olan bir cismi hızlandırmak için enerji harcamamız gerekir ki zira cismin enerjisi artıyor. Işık hızında hareket ettirebilmek için ise harcamız gereken enerji sonsuzdur ki bu yüzden kütlesi olan parçacıklar sadece ışık hızının belirli bir oranına erişiyor. Aynı durum kütlesiz cisme kazandırılması halinde geçerli olacağını yani sonsuz bir enerji harcamamız gerekeceğini düşünüyorum. Yani muhtemelen imkazsız.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Muhammed Efe Şahin
'Öğrenciyim' 30 Ağustos 2023
Orijinal Soru: Işığın veya fotonların kütlesiz olduğunu biliyoruz ve bu nedenle ışık hızında gitmek zorundalar. Fotonlara veya ışığa kütle kazandırılabilir mi?

Fotonlar; kuarklar, elektronlar ve benzerinin Higgs alanı etkileşimleriyle kütle kazanabilir[1] fakat ışığın bir kütlesi yoktur, sadece enerjisi vardır. Einstein'nın özel görecelik teorisine göre kütlesi olan bir şey ışık hızına erişemez. Çünkü ışık hızında bu kütlenin sonsuz olması gerekir.

Kaynaklar

  1. Prof. Dr. Kozan Demircan. Kaynak. Alındığı Tarih: 30 Ağustos 2023. Alındığı Yer: Khosann (Kozan Demircan) | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Mustafa Yıldız
İlgi alanım 30 Ağustos 2023

Işığın kütlesi olmadığı kesin bir delil ile ispatlanmış değildir.Belki sadece ölçümü yapamıyoruz dur. Sonuçta gözlemci olarak biz varız. Ve biz ölçüm için yeterli gözlemci yetkisine sahip olmayabiliriz. Mesela Çift yarık deneyinde ölçüm için konulan sistemi görüp parçacık gibi davranan elektronlar gibiyiz.

Ölçüm yapan cihaz için fotonlar parçacık özelliği taşıyor. Ama biz gözlemci olarak biliyoruz ki ışık hem parçacık hem dalga olarak yayılıyor.Kim haklı şimdi hangi gözlemci.

Enerjisi olan her madde kütleye kütlesi olan her madde enerjiye sahiptir. E=mc2

Tüm Reklamları Kapat

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close