Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
2

Eşcinsellik mi yoksa homofobiklik mi birer hastalıktır?

Soruyu sorma sebebim internetin eşcinselliğin bir hastalık olduğunu söyleyen insanlar ile dolup taşması.
288 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mustafa Direk
Bu konuda biraz meraklıyım

Eşcinsellik ve homofobi hakkında bilgilendirmeye başlamadan önce, bilgilerin bilimsel verilere ve uluslararası sağlık otoritelerinin görüşlerine dayandığını belirtmek önemlidir.

Eşcinsellik:

Eşcinsellik, aynı cinsle ro[1]mantik veya cinsel bir ilgi duyma durumunu ifade eder.

Tüm Reklamları Kapat

1973'te Amerikan Psikiyatri Birliği (APA), eşcinselliği "Diagnostics and Statistical Manual of Mental Disorders" (DSM) adlı kitabındaki mental hastalıklar listesinden çıkarmıştır. Bu değişiklik, bilimsel kanıtların eşcinselliğin bir psikopatoloji olmadığını göstermesi üzerine yapılmıştır.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) da 1992'de eşcinselliği hastalık olarak kabul etmeme kararı almıştır.

Sonuç olarak, eşcinsellik bir hastalık ya da bozukluk değildir.

Homofobi:

Tüm Reklamları Kapat

Homofobi, eşcinsellere yönelik korku, hoşnutsuzluk veya nefreti ifade eder.

Homofobi, toplumsal ve kültürel faktörlere, yetiştirilme tarzına, bireysel deneyimlere ve diğer faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Homofobi, genellikle bir bireyin eşcinsel bireylerle veya eşcinsellikle ilgili önyargıları veya yanıltıcı inançları nedeniyle gelişir.

Homofobi, bir hastalık veya bozukluk olarak tanımlanmamıştır; ancak, bazı kişilerin bu tür önyargıları ve korkuları aşmalarına yardımcı olmak için terapi veya danışmanlık alabileceği bilinmektedir.

Özetle, hem uluslararası sağlık otoriteleri hem de bilimsel literatür, eşcinselliği bir hastalık olarak kabul etmemektedir. Homofobi de bir hastalık olarak kabul edilmemekle birlikte, homofobik düşünceler ve davranışlar toplumsal sorunlara ve bireylerin psikolojik sıkıntılarına neden olabilir. Bu bağlamda, bu tür düşüncelerin veya önyargıların üstesinden gelmek için bireylerin uzman yardımı alması faydalı olabilir

Kaynaklar

  1. WHO. World Health Organization (Who). Alındığı Tarih: 28 Ağustos 2023. Alındığı Yer: WHO | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close