Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yusuf Ertaş
Üye 27 Ağustos 2023 3 Cevap
0

Gece yatmadan önce spor yapılır mı?

Gece yatmadan önce (son 1 saat civarı) spor yapmanın vücuda nasıl etkileri vardır? Egzersiz yapmanın yararları vardır diye düşünüyorum. Peki şınav ve mekik gibi hareketleri yatmadan önce yaparsak nasıl etkileri olur?
7,539 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Moderatör Uyarısı
Yetersiz Kaynak 1 moderatör tarafından eklendi
İçeriğe yönelik akademik veya güvenilir kaynaklar sunulmamıştır.
1
Yağız G.
2.5 Yıllık fitness geçmişi ve devam eden fitness spor aktivitesi 6 Eylül 2023

İlk olarak tabii ki de egzersiz ve spor yapmanın insan vücuduna faydası vardır buna hiç şüphe yok. Bunu zaten biliyoruz. Sorularını teker teker cevaplayacağım. Daha önce bu sitede hiç soru cevaplamadım ve gerçek hayatta ise soruları biraz detaysal cevapladığım için umarım aklını bulandırmam ve seni sıkmam.

Gece yatmadan yapılan sporun vücuda olan etkisini sormuşsun. Bunu biraz daha genişletip akşam vaktini de ekliyorum ve şunları söylemek istiyorum. İlk olarak spordan kastımız nedir ? Hafif tempolu bir yürüyüş ve/veya bunu gibi hafif sayılabilecek egzersizler mi ya da ağırlık antrenmanı gibi daha çok fitness salonlarında yapılan aktiviteler mi ? Hafif aktiveleri baz alıyorsak yürüyüşten gideceğim, eğer gece yatmadan 30 dakika gibi bir süre yürümek depresyon seviyeni azaltır, uyku kalitesini arttırır, sindirimi güçlendirir gibi yaygın olarak bilinen faydalar sağlar. Eğer spordan kastımız fitness ya da ağırlık antrenmanı ise o zaman işin rengi değişiyor ve odak noktamız başka yöne çevriliyor. Bu odak noktası, antrenman verimliliğidir. Peki nedir bu antrenman verimliliği ? Ha bu arada "Fitness ne alaka şimdi canım akşam - gece vakti antreman yapılmaz canım saçmalık bu!" deme belki de demiyorsundur ama olsun araya sıkıştırmakta zarar yok gibi. Neyse konuya dönelim.

Kısaca özetleyecek olursak, hedef bölgedeki kaslara - bu hedef bölgeyi kol, göğüs ve karın kasları olarak varsayalım - maksimum derecede hasar vererek kasın büyümesi ve gelişmesini sağlamak. Kas gelişmesini bilip bilmediğini belirtmediğin için ben yine de değinmek istiyorum bu konuya. Kaslarımız protein adı verilen uzun ve zincirsel yapıda bulunan amino asitlerden oluşan yapılardır. Biz antrenmanlarda ağırlık çalıştığımızda bu zincir yapılar hasar görür ve yırtılır. Vücut mekanizması bu zincir yapıları tamir ettiğinde ise öncesinden daha sağlam ve güçlü zincir yapılar oluşturur. İşte bu da kas büyümesi dediğimiz şeydir. Antrenman verimliliğinin bizim için ne olduğunu anladığımıza göre bu verimi nasıl elde edeceğimize bakalım.

Tüm Reklamları Kapat

Enerjimizin yüksek olması ve halsiz olmamız bizim için kilit noktadır. Bu yüzden glikojen depolarımızın dolu olması gereklidir. Yorgun hissedilen bir günde yapılan antrenmandan alınacak verim ile enerjik ve zinde hissedilen bir günde yapılan antrenmandan alınacak verim elbette farklı olacaktır. Bu da bizim gelişimimizi zayıflatacaktır. Ayrıca antrenman esnasında yırtılan kaslarımızın onarılması için zamana ihtiyaç vardır. Bu yüzden iyi bir antrenman kadar dinlenmenin ve iyi uyumanın önemi de çoktur. Ayrıca kasların daha iyi onarılması için protein ağırlıklı beslenmelisin. Enerji için karbonhidratını eksik etmemelisin. Evet ilk sorunu cevabını verdik ama son olarak özetleyecek olursak:

Gece yapılan hafif bir egzersiz vücudunu zinde tutar, depresyon seviyeni azaltır, sindirimini kolaylaştırır. Gece yapılan ağır bir ağırlık antrenmanında bir zararı yoktur önemli olan antrenmanı yapacak kadar enerjik ve zinde olmamız. Bunun sonucunda da ağırlık antrenmanlarının asıl getirisi olan kas kazanımın yanı sıra vücudu zinde tutma, depresyon seviyesini azaltma gibi artıları da mevcuttur. Önemli olan enerjik-zinde olmak ve iyi uyku çekebilmek!

Ve şimdi ikinci sorun "Gece yatmadan şınav, barfiks, mekik çekersem ne olur ?". Bu soruya uzun uzadıya cevap vermenin lüzumu yok yukarıda anlattıklarımla destekleyip soruna ışık tutacağım.

Gece yatmadan önce tabii ki uyumadan en az 2 saat öncesi olmasını tavsiye ederim kendi tecrübelerimden yola çıkarak, şınav veya mekik çekebilirsin. Bu hareketler senin göğüs, kol, omuz ve karın kaslarını geliştirir. Ama dikkat edilmesi gereken şey yukarıda da dediğimiz gibi bunları yapacak enerjini olması. Zinde olmalısın. O saatte bile zinde olmalısın ki bu yapacağın hareketlerden verim alasın. Yoksa uykulu bir vücut ile yarım yamalak çekilen ve kas grubunu maksimum çalıştırmamış bir egzersiz boşa efor harcamak olur. Eğer amacın kas kazanımı değil de zinde kalmak gibi şeyler ise yemekten sonra dışarı çıkıp 30-45 dakika yürüyebilirsin.

İşte böyle - Mert abiye ufak bir respect :) - umarım anlattıklarım sana yardımcı olmuştur. Ve son olarak ağırlık antrenmanı yapacaksan doğru formda yaptığına dikkat etmelisin.

774 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ali Kerem Güngör
5. sınıf tıp öğrencisi 28 Ağustos 2023

275 kişinin verilerinin incelendiği bir bilimsel araştırmanın elde ettiği sonuca göre genel olarak akşam yapılan egzersizin uykuya olumsuz etkilerinin olduğu görülmemiştir fakat kaydadeğer olumlu etkilerinden de söz edilmemektedir. Ancak uykuya dalmadan son 1 saat içerisinde yapılan egzersizler önerilmemektedir, bu süre içindeki egzersizler uyku kalitesini düşürebilir veya uyku süresinde artışa neden olabilir. Bunun sebebi kalp hızı, kan basıncı ve vücut sıcaklığının uykuya geç adapte olması olabilir. Ayrıca şiddetli ve kas yıpratıcı egzersizler sırasında ortaya çıkan kimyasal değişiklikler de buna katkı sağlıyor olabilir, ancak detaylı araştırmalara gerek vardır. Gece yatmadan 2 saat öncesinde sona eren egzersizlerin ise olumlu etkilerinden bahsedilmektedir.[1] Uyku vücudumuzun dinlenmek için gerçekleştirdiği bir eylemdir. bu yüzden uykuya dalmadan kendimizi çok soğuk ve sıcak ortamlarda bırakmamalı, bedenimizi uykuya hazırlamak adına kalp hızımızı, kan basıncımızı, nefes alış verişimizi değiştirecek eylemlerden kaçınmalıyız. Aynı şekilde mide ve bağırsaklarımızın da dinlenmesine izin vermek adına uyku öncesinde en az 3 saat boyunca herhangi bir besin tüketmemeliyiz. Elbette herkes kendi bedenini en iyi tanır, verilen tavsiyeler bilimsel gerçeklerdir fakat kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Uyku ve fiziksel sağlığınız ile ilgili sorunlar için doktorunuza danışmanız daha uygun olacaktır.

684 görüntülenme

Kaynaklar

  1. J. Stutz, et al. (2019). Effects Of Evening Exercise On Sleep In Healthy Participants: A Systematic Review And Meta-Analysis. Sports Medicine, sf: 269-287. doi: 10.1007/s40279-018-1015-0. | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İsmail Can Karacaoğlu
Doktorum. 30 Ekim 2023

Yapılan bir çalışmada düzenli olarak egzersiz yapan 52 genç yetişkinin akşam orta düzeyde yoğun egzersiz yaptıktan 1.5 saat sonra uyku elektroensefalografik kayıtları alınıyor. Katılımcılar uykuya dalmadan önce yaptıkları egzersizin ne kadar zorlayıcı olduğuna dair soruları yanıtlıyor. Sonuçlar, yatmadan önceki kendiliğinden algılanan çaba artışının nesnel olarak değerlendirilen uyku verimliliği ile ilişkili olduğunu gösteriyor. Ayrıca yüksek algılanan egzersiz çabası, daha fazla derin uykuya, kısalan uyku başlatma süresine, uyku başlatma sonrası azalan uyanıklıklara ve kısa süreli uyanıklık süresine sahip olduğu görülüyor. Sonuçlar, uyku kalitesiyle ilgili genel önerilerin aksine, yüksek egzersizin sağlıklı genç yetişkinlerde daha iyi uyku düzenleri ile ilişkili olduğunu [3]gösteriyor. [1]

Yine yapılan başka bir çalışmada 17 sağlıklı erkek yapılan egzersiz sonrası uykuda EEG ve vital bulguları gözleniyor. egzersiz sonrası uyku derinliğinin ve derinlik süresinin arttığı rem döneminin kısaldığı bildiriliyor.[3]

Başka bir çalışmada da yatmadan 4 saatten az, 4-8 saat önce ve 8 saat den daha fazla süre önce yapılan egzersizler değerlendirilmiş.

Tüm Reklamları Kapat

sonuç olarak yatmadan egzersiz yapmak uyku kalitesini arttırıyor gibi görünüyor. Denemek lazım…:)

467 görüntülenme

Kaynaklar

  1. S. Brand, et al. (2014). High Self-Perceived Exercise Exertion Before Bedtime Is Associated With Greater Objectively Assessed Sleep Efficiency. Sleep Medicine, sf: 1031-1036. doi: 10.1016/j.sleep.2014.05.016. | Arşiv Bağlantısı
  2. M. P. Buman, et al. (2014). Does Nighttime Exercise Really Disturb Sleep? Results From The 2013 National Sleep Foundation Sleep In America Poll. Sleep Medicine, sf: 755-761. doi: 10.1016/j.sleep.2014.01.008. | Arşiv Bağlantısı
  3. Noler Heyden Flausino. (2012). Physical Exercise Performed Before Bedtime Improves The Sleep Pattern Of Healthy Young Good Sleepers. onlinelibrary.wiley.com. doi: 10.1111/j.1469-8986.2011.01300.x. | Arşiv Bağlantısı
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close