Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Nehir Yılmaz
Üye 26 Ağustos 2023 1 Cevap
1

Böbrek nakli ameliyatlarında endokrin bir salgı bezi olan ''böbrek üstü bezi'' ne yapılır?

böbrekten bağımsız olan bu bez, böbrek nakillerinde nakil alan kişiye verilmiyorsa nakli veren kişinin vücudunda nerede konumlandırılır?
474 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye 5. sınıf tıp öğrencisiyim 26 Ağustos 2023

Böbrek nakli ya da renal transplantasyon genelde son dönem böbrek yetmezliği hastalarında yaşam süresini uzatmak için kullanılan bir yöntemdir. Böbrek yetmezliği hastalarında hemodiyaliz ve periton diyalizi ile birlikte "renal replasman tedavileri" denilen grup altında yer alan böbrek nakli, artık fonksiyonunu yerine getiremeyen böbrekler için atık uzaklaştırma görevini sağlamak amacıyla gerçekleştirilir. Yani bir nevi böbrek taklidi yapılır. Halihazırda anlaşılacağı üzere böbreğin yerine geçebilecek en doğru şey yine elbette başka bir böbrektir. Böbrek nakli böbrek yetmezliği hastalarında diğer yöntemlerden daha uzun bir yaşam süresi sağlar

Böbrek nakli iki ameliyattan oluşur. Böbreğini bağışlayan kişiden, donörden, sağlıklı böbreğin çıkarılması; ve alıcıya böbreğin nakli. Donörden sağlıklı böbrek alınır ve alıcıya nakledilir. Bu nakil sırasında kanser veya ciddi enfeksiyonlar gibi durumlar dışında genelde alıcının iki böbreğine de dokunulmaz. Aynı şekilde böbrek üstü bezlerine de. Böbrek üstü bezlerinde de sıkıntı yok ise böbrekler ile birlikte doğal konumunda bırakılır. Vericinin böbreği işe şaşırtıcı şekilde diğer böbrekler gibi karın boşluğunun arka üst tarafında yerleştirilmez. Leğen kemiği çukurunun sağ altında mesanenin hemen çaprazında bağırsakların altına yerleştirilir.

Böbrek üstü bezleri ya da adrenal bezler karın arka duvarında, diyaframın altında, böbreğin üst kutbuna yapışık şekilde duran bir çift organdır. Oldukça önemli görevleri olan bu küçük bezler adrenalin, noradrenalin, kortizol, aldosteron ve cinsiyet hormonları salgılarlar. Hipotalamus, hipofiz bezi ve böbrek ile yakın iletişimde çalışırlar. Bir adrenal bez olmadan yaşanabilir mi sorusunun cevabı evettir, diğer adrenal bez görevini artırarak diğer bezin yokluğunu kompanse eder. Ancak vücuda zararı olmayan ve görevleri çok önemli olan bir organı çıkarmak tahmin edildiği üzere mantıklı değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Uzun bir ön bilgiden sonra gelelim sorunun cevabına. Donörden böbrek alınırken genelde laparoskopik cerrahi kullanılır. Yakın ilişkide olan böbrek üstü bezi ve böbrekler cerrahi aletler kullanarak birbirinden ayrılır ve eğer sol böbrek alınıyorsa sol böbrek üstü bezinin toplar damarı da ayrılır. Adrenal bez böbrek çıkarıldıktan sonra orijinal yerinde kalır. Böbrek olmadan nasıl yerinde kalır sorusunun cevabına gelelim. Vücutta her organ tasvir edildiği gibi birbirinden bağımsız ve havada yüzen objeler gibi değil maalesef. Her biri vücuttaki bağ doku ve yağ doku sayesinde birbirlerine ve vücut duvarlarına bağlanır. Yani altındaki böbreği giden böbrek üstü bezi aşağıya düşmeyecektir :)

Kaynaklar

  1. S. Abramyan, et al. (2023). Kidney Transplantation. StatPearls [Internet]. | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close