Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

okyanus ve deniz sınırlarının belirlenmesindeki kriterler nelerdir ? siyasi haritaların deniz sınırları belirlenmesinde etkisi var mı ?

mesela SARGASSO denizi diye bir deniz neden var resmen okyanusun bir kısmını çizip burası deniz demişler her rasgele alan deniz olabiliyor mu özellikle şu sargasso denizini çok merak ettim ayrıca internette hiçbir karaya kıyısı olmayan tek deniz yazıyordu bu yanlış bir ifade değil bermuda adası bu denizin içinde ? bir de SCOTİA denizi var
1,376 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Bilgehan Karaca
Kültür Tarihi Meraklısı

Sorunuza tam olarak cevap olabileceğinden emin değilim ama tek tek bahsettiklerinizden yola çıkalım.

Sargasso Denizi'nin ayrı bir deniz başlığında söz edilmesinin sebebi dört ayrı okyanus akıntısı ile çepeçevre sarılmış olmasıdır. Bu yönüyle Kolomb'un ilk seyahatine dair kayıtlarda bile bahsi geçer, birbirine sürekli karışarak doğal bir tek yönlü akım oluşturmayan Atlas Okyanusu'nun bu bölümü Avrupalı denizciler için büyük bir sorun oluşturmuştur. Sargasso Denizi'nin bu özel coğrafî durumu onu okyanusun herhangi başka bir yerinden ayırır.

Tüm Reklamları Kapat

Scotia Denizi'nin tanımı ise onun tarihsel olarak uzun süren bilinmezliğinden ileri gelir. Magellan'ın seyahatinden sonra uzun bir süre Güney Amerika'nın güneyindeki sularda ne olduğu ve Atlantik'ten Pasifik'e bir geçiş yolu var olup olmadığı bir sır olarak kaldı. Doğal seyir rotası sığ ve labirenti andıran karmaşasıyla kuzeydeki Tierra del Fuego'dan geçmeye devam etti. 1578'de Sir Francis Drake'in istemeden de olsa hava şartları nedeniyle kıtanın güneyinden dolaşmak zorunda kalması Güney Amerika'nın güneyinde büyük bir su kütlesi bulunduğunu kanıtladı. Fakat 60'ıncı enlem civarındaki bu suların tüm çetin şartlar göze alınarak tümüyle keşfedilebilmesi için 20. yüzyılda Scotia gemisi tarafından detaylarıyla keşfedilmesi gerekti. Bilinmezlik bu bölgeye deniz genel ismini verirken Scotia gemisi de özel ismini verdi.

Bildiğim kadarıyla denizlerin akademik olarak kabul edilmiş keskin sınırlı bir tanımı yok. 1982 tarihli BM Denizler Hukuk Sözleşmesi'ne göre zaten tüm okyanuslar birer denizdir. Fakat örneğin Hazar Denizi gibi çok çeşitli dillerde deniz tabir edilen bir kapalı su kütlesi bu sözleşmeye tabi değildir. Çeşitli dillerde Dünya karalarının etrafını kuşatan büyük su kütlesinin daha küçük alt birimleri için Türkçedeki "deniz" tabirine karşılık gelen kelimeler mevcuttur. Bunların en çok bilinenleri yerel düzeyde isimlendirilip uluslararası nitelik kazanan Akdeniz, Karadeniz, Çin Denizi, Baltık Denizi gibi isimlendirmeler olmasına rağmen yukarıda sizin örnek gösterdiğiniz gibi belli bir kavim, coğrafya ya da meslek grubuna has isimlendirmeler olabilir. Bu tanımlamalar nihayetinde sadece genelgeçer kabullerden köken alırlar.

256 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. The United Nations Convention On The Law Of The Sea. (24 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 24 Şubat 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close