Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 11 Ağustos 2023 1 Cevap
5

Tesla Hakkında Kim Doğru Bilgi Veriyor?

YouTube'da Bebar Bilim kanalından Nikola Teslanın hayatını dinlemiştim ve dakika 11:45 te radyo ile ilgili konuşuyor. Fakat birkaç gün önce Ayhan Tarakçı Tesla hakkında shorts atmış ve Radyonun icat edilmesinde Teslanın ilgisi olmadığını veya bedava elektrik durumunun olmadığından bahsetmiş hangi anlatıcı doğru bilgiler veriyor?
316 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Turgut Yiğit Göktürk
Bilim Nebulası kanalının içerik üreticisi 11 Ağustos 2023

Nikola Tesla radyo teknolojisinin gelişmesine büyük katkılar sağlamıştır. Tesla, 19. ve 20. yüzyılın başlarında elektrik, manyetizma ve radyo ile ilgili pek çok önemli çalışma yapmış bir mucittir. Ancak radyonun icadıyla ilgili olarak Tesla ile Guglielmo Marconi arasında bir tartışma ve hukuki mücadele yaşanmıştır.

Nikola Tesla, kablosuz telegraf ve radyo iletimi konusundaki çalışmalarını 19. yüzyılın sonlarında başlatmıştır. O, kablosuz enerji iletimi ve iletişim alanında pek çok patent alarak bu alandaki teknolojilerin temellerini atmıştır. 1897 yılında Tesla, bir gazetede kablosuz iletişim konseptini anlatan bir makale yayımlamış ve bu yazıda "kablosuz enerji iletimi" fikrini de dile getirmiştir.

Ancak, Guglielmo Marconi genellikle radyonun icadı olarak anılan ve kablosuz telgraf iletimi konusundaki patentleri için geniş bir tanınma kazanmıştır. Marconi'nin patentleri, kablosuz iletişimde kullanılan temel prensipleri içeriyordu. Bu durum Tesla ile Marconi arasında bir anlaşmazlık ve hukuki mücadele doğurdu.

Tüm Reklamları Kapat

Modern radyo teknolojisinin temelinde pek çok farklı bilim insanının çalışmaları bulunsa da, Tesla'nın kablosuz iletişim ve radyo konusundaki katkıları büyük öneme sahiptir. Tesla, radyo ve kablosuz iletişim alanındaki vizyoner çalışmalarıyla bu teknolojinin gelişimine katkıda bulunmuş ve temel prensipleri oluşturmuştur.[1]

Radyo’yu Kim İcat Etti?

Radyo; 1895 yılında İtalyan mucit Guglielmo Marconi tarafından icat edilmiştir. Bir gemiden sahile gönderilen 3 adet S harfiyle beraber, yeryüzünde ilk kez radyo dalgaları yayılmıştır. 1896 yılında patenti de alınan radyo insanlık tarihinin en önemli buluşlarından biri olarak kabul edilmektedir. Ayrıca Guglielmo Marconi; bu icadından dolayı 1909 yılında Nobel Fizik Ödülü’ne layık görülmüştür.

Radyo Nasıl İcat Edildi?

Tüm Reklamları Kapat

1865 yılında İskoç fizikçi James Maxwell; elektronik radyo dalgalarının var olduğunu ve bu dalgaların tıpkı ışık gibi uzayda yayılmaları gerektiğini öngörmüştü. Bu teori üzerine, Alman fizikçi Heinrich Hertz de bu dalgaların varlığını 1888 yılında ortaya koymuştur. 1865 ve 1888 yılında ortaya konan bu tablo radyonun icadına öncülük etmiştir.

Fizik alanında bu gelişmeler yaşanırken, Amerika Birleşik Devletleri’nde bilimsel çalışmalarını gerçekleştiren Nikola Tesla; icat etmiş olduğu bobinlerle radyo sinyallerini uzak mesafelere iletebileceğini keşfetmişti. Tesla; 1895 yılında bu düşüncesini pratiğe dökerek New York’taki laboratuvarından yaklaşık 80 kilometre öteye radyo sinyalleri göndermeyi başarmış fakat bu buluşun patentini almamıştır.[2]

Kaynaklar

  1. ChatGPT. (). Nikola Tesla Ve Radyo. Not: Yapay zeka ChatGPT tarafından yazıldı....
  2. Kubilay Kos. Radyoyu Kim Icat Etti? Radyo Kim Buldu, Ne Zaman Ve Nasıl Bulundu?. Alındığı Tarih: 11 Ağustos 2023. Alındığı Yer: Habertürk | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close