Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Umur Bedirhan
Üye 7 Ağustos 2023 3 Cevap
0

Elimizi vurduğumuzda, kafamızı vurduğumuzda olduğundan daha az acı ve şişlik yaşamamızın sebebi nedir?

497 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Elif Oral
Elif Oral
102K UP
Sağlık okur yazarı 7 Ağustos 2023

Ellerimizi doğduğumuz ilk andan itibaren hatta anne karnında bile sık sık kullanırız. Bebekleri düşünün anne karnında elleriyle gözlerini kapatirlar. 6-7 aya vardiklarinda kavrayabildikleri her şeyi tatlarına bakarak tanımaya çalışırlar. Kendinizi hatırlayın İlkokulda yazı yazarak gelistirirsiniz elinizi. Yetişkinlik süresince eliniz sizin her şeyinize dönüşebilir. Kullanılan her organ kullanım amacı yönünde şekillendiginden elinizi daha çok zihninizden gelen komutları uygulamak da bir araç olarak kullanırsınız. Bu sebeple elinizde daha çok motorsal sinirler gelişir komut almaya odaklanan sinirlerdir bunlar. Gelen komutlar ise beyninizden yani başınızdan gelir. Ana merkez budur. İlk zamanlarinizdan itibaren başınız korunur. Daha çok düşünmeye ve bağlantı kurmaya odaklanır. Bu da beyindeki sinirlerin zamanla bu yönde evrimlesmesini sağlar. Bunun sonucunda beyin komut veren yapıda olup merkezi sinirleri geliştirir ve hassastır her ne kadar kafatası kemigi tarafından korunsa da dışardan gelen bir travma sonrası ellerimize göre çok daha hassastır.

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Moderatör Uyarısı
Yetersiz Kaynak 1 moderatör tarafından eklendi
İçeriğe yönelik akademik veya güvenilir kaynaklar sunulmamıştır.
0
İlhan Taşlı
İyi Bir Gözlemci 7 Ağustos 2023

Sorunuzun cevabını tamamen gözlemlerime dayanarak vereceğim.

Öncelikle kafatası ve deri arasında kas dokusu bulunmuyor veya belli yerlerde çok ince bir şekilde mevcut. Parmakların, özellikle iç kısımların esnek ve kalın kas dokuları var. Kafatasının esnek eklem yerleri yok ve darbe aldığında, darbeyi sönümleyemiyor, sadece yuvarlak bir yapısı olduğu için darbeyi yayıyor ve kafatası kırılmalarına karşı kısmen koruması var (yumurtanın dıştan kırılması zorken, içten çok rahat kırılması gibi). Parmaklarda ise tam tersi, sert bölgelere vurulduğunda esnek pek çok eklem yeri mevcut. Parmaklarımız masaya dayayıp esnetebiliriz, ama kafamızı masaya dayadığımız da esneyen hiç bir yer yok.

Elimizi şaplak yapıp duvara vurduğumuzda canımız pek acımaz ve yara bere de almayız. Ancak yumruk yapıp, aynı sertlikte duvara vurduğumuzda, kemiklerin sivri kısımlarından derimiz zedelenir, hatta kemiklerimizi kırabiliriz. Üstelik kolumuzdaki esnek eklemlere rağmen. Ve tabi birde kuvvetin uygulandığı yüzey alanı var. Şaplak esnasında tüm kuvvet geniş bir alana yayılır. Yumruk yaptığımızda tüm kuvvet sivri yerlere yüklenir. Aynı şekilde kafamızın yuvarlaklığı nedeniyle, tüm kuvvet tek bir noktaya uygulanır.

Tüm Reklamları Kapat

Kafatasının hiç şansı yok, derimiz kesinlikle zedelenir ve darbe alınan yerde kırık veya göçükler oluşabilir.

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Biyolog 7 Ağustos 2023

Sinir reseptorlerinin ve duyu almaclarinin çokluğu nedeniyle bunu yaşarsınız şöyle düşünün kafandaki reseptörler az derecede asinmisken elindekiler daha fazla aşınır bide kafa koplex yapisininda vucudan fazla reseptör var

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close