Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Onur Yekedüz
Üye 7 Mart 2023
5

Bir metal plakaya birbirine paralel ışık demeti gonderirsek her noktasindaki sıcaklık değişimı ayni olur mu?

Isığın hem dalga hem parcacik olmasindan otüru sordum dalga ise orta kısmi ısınır parcacik ise her yer eşit ısınır lakim ışık hem dalga hem parcaçık nasil bir sonuc çıkar
547 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mesut Genez
Merak edip araştırdım 3 Ağustos 2023

Metal plakaya paralel bir ışık demeti gönderildiğinde, ışık enerjisi plaka ile etkileşime girer ve bu etkileşim sonucunda ışık enerjisi plakanın yüzeyine, içine ve arasına dağılır. Bu ışık enerjisi dağılımı, plakanın optik ve termal özellikleri tarafından belirlenir.[1][2]

Optik özellikler, malzemenin ışığı nasıl emdiğini, yansıttığını ve ilettiğini ifade eder. Metal plakalar, genellikle yüksek iletkenlikleri nedeniyle ışığı daha az emerler ve daha çok yansıtırlar. Ancak, plakanın yüzeyi ve yüzey kaplaması gibi özellikler, yansıma ve emilme oranlarını etkileyebilir.[3][4]

Sıcaklık değişimi, ışığın plaka tarafından emilmesiyle başlar. Işık enerjisi, malzemenin içine girdiğinde, elektronlar ve kristal yapı içindeki diğer parçacıklar tarafından absorbe edilir. Bu absorpsiyon, malzemenin sıcaklığının artmasına neden olur. Daha sonra, malzemenin ısıyı iletim yeteneği ve termal yayılımı, ısıyı plakanın farklı bölgelerine taşır ve sıcaklık dağılımı oluşur.[5][6]

Tüm Reklamları Kapat

Plakanın kalınlığı ve iç yapısı da sıcaklık dağılımını etkiler. Kalın bir plakada, ışık daha derinlere nüfuz eder ve bu da sıcaklığın daha homojen bir şekilde dağılmasına yol açabilir. Daha ince bir plakada ise ışık enerjisi daha sığ bir alanda absorbe olur ve sıcaklık değişimleri daha lokal olabilir.[7]

Sonuç olarak, metal plakaya paralel bir ışık demeti gönderildiğinde, ışığın plaka ile etkileşimi ve plakanın optik ve termal özellikleri, her noktasındaki sıcaklık değişiminin farklı olmasına yol açar. Bu, malzemenin özellikleri ve ışık etkileşimlerinin karmaşıklığından kaynaklanan normal bir davranıştır ve farklı bölgelerde farklı sıcaklık değişimleri gözlemlenecektir.[8]

Kaynaklar

  1. T. L. Bergman. Introduction To Heat Transfer By Bergman, Theodore L., Lavine, Adrienne S., Incropera, Frank P., Dewitt, David P.(June 7, 2011) Hardcover.
  2. F. P. Incropera. Fundamentals Of Heat And Mass Transfer. ISBN: 9788126536146. Yayınevi: Wiley.
  3. T. L. Bergman. (2020). Fundamentals Of Heat And Mass Transfer. ISBN: 9781119722489. Yayınevi: John Wiley & Sons.
  4. T. L. Bergman. (2011). Introduction To Heat Transfer. ISBN: 9780470501962. Yayınevi: John Wiley & Sons.
  5. Bergman. (2013). Introduction To Heat Transfer, Sixth Edition Wiley E-Text Reg Card. ISBN: 9781118720158.
  6. F. P. Incropera. (2001). Fundamentals Of Heat And Mass Transfer 5Th Edition With Iht2.0/Feht With Users Guides. ISBN: 9780471204480. Yayınevi: Wiley.
  7. U. Author. Fundamentals Of Heat And Mass Transfer By Bergman, Theodore L., Lavine, Adrienne S., Incropera, Frank P., Dewitt, David P.(April 12, 2011) Hardcover.
  8. E. Hecht. Optics. ISBN: 9780805385663. Yayınevi: Addison-Wesley.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close