Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Göker Ekentok
Göker Ekentok
2,059 UP
Üye 29 Temmuz 2023
2

Dünyamız ve diğer gezegenler Yıldızlar neden yuvarlaktır?

297 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Moderatör Uyarısı
Yetersiz Kaynak 1 moderatör tarafından eklendi
ChatGPT gibi yapay zeka dil modeli kullanılarak girilmiş cevap.
0
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Matematik Öğretmeniyim 30 Temmuz 2023

Dünya, diğer gezegenler ve yıldızlar genellikle yuvarlaktır çünkü yerçekimi kuvveti nedeniyle kendilerini en az dirençli şekilde düzenlemeye eğilimlidirler. İşte bu fenomenin daha detaylı açıklaması:

Yerçekimi: Dünya gibi büyük cisimler, kendi kütleleri tarafından oluşturulan yerçekimi kuvvetine maruz kalır. Bu kuvvet, tüm yönlere doğru eşit olarak etki eder ve cismin her noktasına aşağı doğru bir ivme uygular. Yerçekimi sayesinde maddenin bir araya gelmesi sağlanır ve bu da cismin en stabil hali olan küresel bir şekil almasını sağlar.

Hidrostatik Dengeli: Büyük ölçekteki cisimlerde (gezegenler, yıldızlar vb.), iç basınca dayanabilen malzemelerden oluşurlar. Bu durumda yer çekiminin etkisi altında bulunan malzeme, hidrostatik denge adı verilen bir duruma ulaşır. Malzeme, dışarıdaki basınca karşı içten gelen basınca tamamen dengelenir ve bu da küresel bir şeklin ortaya çıkmasını sağlar.

Tüm Reklamları Kapat

Rotasyon Etkisi: Gezegen veya yıldızların rotasyon hareketleri de küresel şekillerinin korunmasında önemli rol oynar. Rotasyon, cisimlerin ekvatoral bölgelerinde dışarıya doğru bir kuvvet oluştururken, kutup bölgelerinde içeriye doğru bir kuvvet oluşturur. Bu etki, yavaş da olsa düzensizlikleri azaltarak küresel şeklin korunmasına katkıda bulunur.

İçsel Basınç: Büyük gezegenler ve yıldızlar aynı zamanda içlerinde büyük miktarda gaz veya sıcak erimiş malzemeler barındırabilir. Bu içsel basınçlar da kendiliğinden küresel şekilleri destekler ve yoğunlaşma sürecini tamamlar.

Ancak belirtmek gerekir ki bu genellemeler her zaman tam olarak geçerli değildir. Örneğin, bazı asteroitler veya daha küçük gökcisimleri yeterince büyük olmadıklarından dolayı tam anlamıyla küresel bir şekle sahip olmayabilirler.

Bu açıklamalar umarım sorunuza detaylı bir yanıt sağlamıştır!

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Burak G.
Burak G.
6K UP
Astronomi Araştırmacısı 29 Temmuz 2023

Bir gezegenin yerçekimi her taraftan eşit olarak çeker. Yerçekimi, bir bisiklet tekerleğinin jant telleri gibi merkezden kenarlara doğru çeker. Bu da bir gezegenin genel şeklini üç boyutlu bir daire olan küre yapar.[1]

Başka şekillerde gezegenler bulmak mümkün değildir. Çünkü, bütün gezegenler yerçekim kuvvetine sahiptirler.

Tüm Reklamları Kapat

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close