Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Fethullah Solak
Üye 29 Temmuz 2023
3

Mutasyonlar nükleotitlerin silinmesine yol açıyorsa DNA Neden yok olmuyor?

Bildiğim kadarıyla mutasyonlar silinmeye yol açat
139 görüntülenme
Mutasyonlar nükleotitlerin silinmesine yol açıyorsa DNA Neden yok olmuyor?
Mutasyonlar nükleotitlerin silinmesine yol açıyorsa DNA Neden yok olmuyor?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Moderatör Uyarısı
Yetersiz Kaynak 1 moderatör tarafından eklendi
ChatGPT gibi yapay zeka dil modeli kullanılmış olabilir. Cevap sahibinin gösterdiği kaynakları gerçekten kontrol ettiği veya kullandığı şüphelidir. Kaynaklar, kaynak göstermek için öylesine girilmiş olabilir.
0
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Matematik Öğretmeniyim 30 Temmuz 2023

Evet, mutasyonlar bazen nükleotitlerin silinmesine veya eklenmesine yol açabilir. Bu tür değişiklikler genellikle DNA dizilerinde çeşitli hatalara ve bozulmalara sebep olur. Ancak, DNA'nın yok olmamasının birkaç nedeni vardır:

Onarım Mekanizmaları: Hücrelerimizde bulunan onarım mekanizmaları, DNA hasarını algılayarak düzeltme yapma yeteneğine sahiptir. Mutasyonlara sebep olan hataları tanır ve bunları onarmaya çalışır.

Replikasyon Kontrolü: Hücre bölünmesi sırasında gerçekleşen DNA replikasyonunda da kontrol mekanizmaları bulunur. Bu mekanizmalar, yanlış eşleştirilmiş baz çiftlerini düzeltebilir ve potansiyel hataları azaltabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Çoklu Kopya: İnsanların her bir somatik (vücut) hücresi normalde iki kopya (diploid) seti taşıyan 46 kromozoma sahiptir. Bu çoklu kopyalama sayesinde, bir mutasyona uğramış olan DNA parçasının diğer sağlam kopyası kullanılabilir ve eksiklikleri telafi edilebilir.

Doğal Seçilim: Mutasyonlar genetik varyasyona yol açar ve bu da doğal seleksiyon sürecinde önemli bir rol oynar. Zararlı mutasyonlara sahip organizmalar genellikle çevre koşullarına uyum sağlayamazlar ve üreme avantajı elde edemezler. Bu nedenle, zararlı mutasyonlar zaman içinde doğal seleksiyon tarafından elemine edilirken, faydalı veya zararsız mutasyonların korunması mümkün olabilir.

Bu faktörler bir araya geldiğinde, DNA'nın yok olmasını engelleyen mekanizmalar işlev gösterir ve genetik materyalin bütünlüğünü korur. Ancak bu durumda bile, bazen hatalar onarılamaz veya yanlış onarma gerçekleştirilebilir, bu da kalıcı değişikliklere (kalıcı mutasyonlar) yol açabilir.

Kaynaklar

  1. Bruce Alberts (Eser Sahibi), Rebecca Heald (Eser Sahibi), Alexander Johnson (Eser Sahibi), David Morgan (Eser Sahibi), Martin Raff (Eser Sahibi), et al. (2022). Molecular Biology Of The Cell. ISBN: 0393884856. Yayınevi: Norton & Company.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close