Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Raum Zeit
Raum Zeit
21K UP
Üye 28 Temmuz 2023 1 Cevap
4

Neden dillerin yazım yönleri birbirinden farklı?

Türkçe, İnuitçe vb. diller soldan sağa yazılırken, Arapça ve İbranice gibi diller sağdan sola doğru yazılıyor. Hatta Moğolca yukarıdan aşağıya doğru yazılıyor. Hatta ve hatta Çince ve Japonca gibi diller de hem sağdan sola hem de yukarıdan aşağıya doğru yazılabiliyor.
1,275 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mehmet Göksu
Otodidakt 29 Temmuz 2023

Dillerin yazım yönleri birbirinden farklı değildir. Farklı olan, yazı sistemlerinin yönleridir.

Örneğin Türkçe dilimizi Latin yazı sistemiyle soldan sağa yazıyoruz. Aynı Türkçeyi Arap yazı sistemini kullanırken sağdan sola yazıyorduk. Aynı dili Göktürk rünlerini kullanırken yukarıdan aşağı yazıyorduk.

Çok daha çeşitli yazım yönleri de var.

Tüm Reklamları Kapat

Mesela Mısır hiyeroglifleri hem soldan sağa, hem sağdan sola, hem de yukarıdan aşağı doğru yazılabilir ve bunların hepsi birden aynı belge veya duvar üzerinde bulunabilir.

Hanuno gibi Filipinler ve Endonezya'da kullanılan eski yazı sistemleri aşağıdan yukarı doğru (daha doğrusu cümle ilerledikçe yazardan uzağa doğru) yazılırdı.

Antik Yunanlılar daha da farklı bir şekilde yazıyorlardı. Yazının ilk satırı soldan sağa, sonraki satırı sağdan sola, bir sonraki satırı yine soldan sağa ve böylece devam eden bir şekilde.

Helenistik çağda bu pratik terk edilmeye başlandı çünkü açıkçası Yunan alfabesindeki her ses sembolünün (harfin) bir de ayna yansıması versiyonunu ezberlemek, bunları taş üzerine nasıl kazınacağını ayrıca öğrenmek vs. zor olduğundan buna bir standart getirdiler. Hali hazırda yazmaya soldan sağa başladıkları için, tüm satırları soldan sağa yazmaya başladılar ve böylece öğrenmeleri gereken sembol sayısı neredeyse yarı yarıya azaldı. Daha sonra Yunan alfabesinden türeyen diğer tüm yazı sistemlerinde (en önemlisi Latin) bu her satırı soldan sağa yazmak yöntemi korundu.

Soldan sağa yazmanın avantajı, çoğu insan sağ elini kullandığı için, el kalemin sağ tarafında olduğu için henüz kurumamış olabilecek yeni yazılmış metne müdahale etmemektir. Sağdan sola yazmanın, yazının çekiç ve keski ile yapıldığı zamanlarda avantajlı olduğu iddia edilmiştir; kâtip çekici sağ elinde, keskiyi ise sol elinde tutardı ve sağdan sola yazmak, sağ el daha fazla kontrole sahip olduğu için çekicin sol ele çarpma olasılığının daha düşük olduğu anlamına gelirdi.[1][2]

167 görüntülenme

Kaynaklar

  1. C. G. F. D. Kovel, et al. (2019). A Large-Scale Population Study Of Early Life Factors Influencing Left-Handedness. Scientific Reports, sf: 1-11. doi: 10.1038/s41598-018-37423-8. | Arşiv Bağlantısı
  2. Papadatou-Pastou. Human Handedness: A Meta-Analysis. Alındığı Tarih: 29 Temmuz 2023. Alındığı Yer: APA PsycNet doi: 10.1037/bul0000229. | Arşiv Bağlantısı
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close