Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Burak Cevher
Burak Cevher
22K UP
Üye 20 Temmuz 2023 1 Cevap
2

Evrenin ilk anından beri zaman akıyorsa ve evren genişliyorsa, evrenin genişlemesi ile zamanın akması arasında bir bağıntı var mıdır?

*Zaman ve mekan örüşüktür. O yüzden genişleme sadece mekansal olamaz.
299 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mehmet Göksu
Otodidakt 27 Temmuz 2023

Tam da bu konu üzerine daha bu ayın başında yeni bir araştırma makalesi yayınlandı[1] ve neredeyse yer yerinden oynadı.

Bu yeni araştırmaya göre, Big Bang sonrası evrenin ilk 1 milyar yılı içerisinde zaman yaklaşık 5 kat daha yavaş[2] akıyordu. Yani evet, görünüşe göre evrenin genişlemesi ile zamanın akması arasında bir bağıntı var.

Makalenin tam metni benim elimde var ancak ücretsiz olarak halka açık bir yerde göremediğim için doğrudan makale içeriğini burada paylaşmam veri korsanlığı olabilir. O yüzden makalenin ücretsiz açık olan abstract kısmının çevirisini yaparak aşağıya yazıyorum. Umarım bu Evrim Ağacı kurallarına aykırı değildir.

Tüm Reklamları Kapat

"Rölativistik kozmolojilerin temel bir öngörüsü, uzayın genişlemesi nedeniyle, uzak kozmos gözlemlerinin zaman genişlemesine uğraması ve yerel evrendeki olaylardan daha yavaş ilerliyor gibi görünmesidir. Kozmolojik süpernovaların gözlemleri beklenen kırmızıya kaymaya bağlı zaman genişlemesini net bir şekilde gösterirken, diğer uzak kaynaklar için durum böyle olmamıştır. Burada, Bayesian analizi yoluyla çeşitli hipotezleri değerlendirerek, yirmi yılı aşkın bir süredir çoklu dalga bantlarında izlenen 190 kuasar örneğinde kozmik zaman genişlemesinin tanımlanmasını sunuyoruz. Bu tespit, gözlemlenen kuasar değişkenliğinin beklenen kırmızıya kaymaya bağlı zaman genişlemesinden yoksun olduğu yönündeki önceki iddialara karşı çıkmaktadır. Dolayısıyla, kuasar değişkenliğinin kırmızıya kayma bağımlılığının belirgin eksikliğinin standart kozmolojik model için önemli bir zorluk teşkil ettiği iddiasını reddetmenin yanı sıra, bu analiz ayrıca kuasarların özelliklerinin gerçekten kozmolojik olarak uzak kaynaklar olmalarıyla tutarlı olduğunu göstermektedir."

-Lewis, G.F., Brewer, B.J. Detection of the cosmological time dilation of high-redshift quasars. Nat Astron (2023). https://doi.org/10.1038/s41550-023-02029-2

Kaynaklar

  1. G. F. Lewis, et al. (2023). Detection Of The Cosmological Time Dilation Of High-Redshift Quasars. Nature Astronomy, sf: 1-5. doi: 10.1038/s41550-023-02029-2. | Arşiv Bağlantısı
  2. K. Cooper. Time Appeared To Move 5 Times More Slowly In 1St Billion Years After Big Bang, Quasar 'Clocks' Reveal. (5 Temmuz 2023). Alındığı Tarih: 27 Temmuz 2023. Alındığı Yer: Space | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close