Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Muhammed Ali Bal
Üye 25 Temmuz 2023
2

Evrenimiz 93 Milyar Işık Yılı Genişliğindeyse, Bir Ucundan Diğer Ucuna Hayali Bir Teleskopla Bakabilseydik Ne Görürdük?

331 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mehmet Göksu
Otodidakt 25 Temmuz 2023

Bu dediğinize "gözlemlenebilir evren" deniliyor.

Gözlemlenebilir evren, şu anda her nereden olursa olsun gözlemlenebilen tüm maddeleri içeren evrenin top şeklindeki bir bölgesidir; bu nesnelerden gelen elektromanyetik radyasyon, kozmolojik genişlemenin başlangıcından bu yana Güneş Sistemi'ne ve Dünya'ya ulaşmak için zamana sahip olmuştur. Evrenin izotropik olduğu varsayıldığında, gözlemlenebilir evrenin kenarına olan mesafe kabaca her yönde aynıdır. Yani gözlemlenebilir evren, gözlemciyi merkez alan küresel bir bölgedir. Evrendeki her konumun kendi gözlemlenebilir evreni vardır ve bu evren Dünya merkezli olanla örtüşebilir ya da örtüşmeyebilir.

"Gözlemlenebilir" kelimesi, modern teknolojinin bir nesneden gelen ışığı veya diğer bilgileri tespit etme kabiliyetine veya tespit edilecek bir şey olup olmadığına atıfta bulunmaz. Işık hızının kendisinin yarattığı fiziksel sınırı ifade eder. Hiçbir sinyal ışıktan daha hızlı hareket edemez, dolayısıyla sinyallerin henüz bize ulaşmamış olması nedeniyle ötesinde hiçbir şeyin tespit edilemeyeceği maksimum bir mesafe (parçacık ufku olarak adlandırılır) vardır.

Tüm Reklamları Kapat

Hesaplamalara göre, görünür evrenin yarıçapını temsil eden kozmik mikrodalga arka plan radyasyonunun yayıldığı parçacıklara olan mevcut mesafe yaklaşık 45,7 milyar ışık yılı, gözlemlenebilir evrenin kenarına olan mesafe ise yaklaşık 46,6 milyar ışık yılı; yani yaklaşık %2 daha büyüktür. Bu nedenle gözlemlenebilir evrenin yarıçapının yaklaşık 46,5 milyar ışık yılı olduğu tahmin edilmektedir.[1][2]

Soruya nihai cevap olarak, evrenin bir ucundan diğer ucuna "bakmaya" çalışsak, yalnızca 46,6 milyar ışık yılı uzaklığa kadar görebiliriz. Eğer bu bakma işlemini çıplak gözümüzle yaparsak, sıradan bir gece göğünden farklı bir şey görmezdik.

Kaynaklar

  1. J. R. G. III, et al. (2005). A Map Of The Universe. The Astrophysical Journal, sf: 463. doi: 10.1086/428890. | Arşiv Bağlantısı
  2. C. H. L. A. T. M. Davis. Misconceptions About The Big Bang. (1 Mart 2005). Alındığı Tarih: 25 Temmuz 2023. Alındığı Yer: Scientific American doi: 10.1038/scientificamerican0305-36. | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close