Bu sorulardan sonsuz tane sorabiliriz. Balıklar, omurgasızlardan evrimleştiyse iskeletleri nasıl çıktı? Omurgasızlar, tek hücrelilerden evrimleştiyse organları nasıl oluştu? Tek hücreliler, bakterilerden evrimleştiyse organelleri nasıl oluştu? Bakteriler, cansız molekillerden evrimleştiyse nasıl kendine yeten organizasyonları oluştu?
Tüm bu sorulara yanıt vermek için; Abiyogenez ve Evrim mekanizmaları hakkında bilgi sahibi olamak gerekir.
Sorunuza dönecek olursak. Balığı ve insanı gözümüzün önüne getirip, tüm ara geçiş formlarını yok sayarsak, ortaya saçma bir durum çıkar. Hiç bir balığın, bir anda, insan veya hayvan benzeri ayakları çıkmadı ve karada güle oynaya, hoplaya zıplaya dolaşmadı.
Ekli resimde gel git bölgelerinde yaşayan zıp zıp balığı var, ön yüzgeçlerin, karada yaşayan canlıların, ön ayak veya kollarına nasıl dönüşmeye başladığına iyi bir örnek.
Ekli görselde ise, balıklardan evrilen ve[1] ilk karaya çıkan canlıların (fosil kayıtları bize yeterli delilleri sunmakta), el ve ayak kemiklerinin ne şekilde geliştiğini ve günümüz omurgalı kara canlılarının el ve ayaklarında bulunan kemiklerin, benzer yapılardan evrimleştiğini görebilirsiniz.
Tüm canlılardaki, kol ve ayak elemanlarının, aynı kemiklerden oluştuğunu görmek bile, evrime yeterli delil sayılabilir.
Kaynaklar
- Evrim Ağacı. Evrim Mekanizmaları - Akademi | Evrim Ağacı - Karanlığı Bilimle Fethet!. Alındığı Tarih: 22 Temmuz 2023. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı