Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Meryem Nur Çam
Meryem Nur Çam
1,240 UP
Üye 5 Temmuz 2023 5 Cevap
4

Yazmış olduğum fantastik kitapta yabancı bir gezgenden bahsediyorum ama nasıl yazmam gerektiği konusunda karar veremedim. Yardımcı olabilir misiniiz?

Mesela şey düşünüyorum. Gezegenimin güneşe olan uzaklığı veya yıldızlar, diğer gök cisimleri gibi şeylerden bahsetmeli miyim? Bunlardan bahsederken nasıl tutarlı olabilirim?
717 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
5 Cevap
Yıldızsız Gökyüzü
Ben de şu an bir fantastik bir kitap yazıyorum. 5 Temmuz 2023

Eğer bahsedeceğin şeyler kitapta önemli şeylerse bence yazmalısın. Mesela gezegen yıldızına çok yakındır. Bazı canlılar için bu kötü bir şeydir,güneşten kaçıyorlardır ama bazı canlılar bundan yararlanıyordur,enerji üretiyordur. Eğer mesela gezegenin yıldızına olan uzaklığı hikaye için önemli bilgiler değilse bazı okurlar bu bilgilerin sadece yazılmak için yazıldığını düşünebilirler. Ama bazı okurlar için kitabın dünyasını daha fazla detaylandırabilir.

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Emir Bayar
Emir Bayar
62K UP
bence 5 Temmuz 2023

bence betimleyerek ve herkesin anlayabileceği şekilde anlatabilirsin. ben okusam betimlenmesini isterdim. güneşe olan uzaklığını au şeklinde bilimsel değil de güneşinin o dünyadan nasıl göründüğünü, onun yüzeydeki etkilerini söyleyebilirsin. diğer gök cisimleri ve yıldızları da o dünyadan nasıl göründüğünü betimlemek ve dünyamızdan farklarını anlatmak da bence okuyucuyla güzel bir bağ kurmanısağlayacak cünkü hepimiz hayatımız boyunca dünya yüzeyinde yaşadık ve bi şekilde ilişkili hissedebiliriz.

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Koralp Erin
Koralp Erin
241K UP
Astrofizik meraklısı... 10 Temmuz 2023

Fantastik bir hikaye anlatıyorsan ve gökyüzünü betimlemenin konuya çok bir faydası yoksa, kısaca geçiştirebilirsin.

Bunun yanında bilimkurguysa hikayen, konuya hiç katkısı olmasa bile, bulunduğun ortamı çok iyi tasvir etmeni öneririm. Başka bir gezegende bulunmanın bile bilimkurgu olduğunu unutma.

Tüm Reklamları Kapat

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Mn Doctor
Mn Doctor
68K UP
Astrofizik delisi 5 Temmuz 2023

Benim fikrimce gezegenin içerisinde olup-bitenler senin hayal gücüne kalmış. Mesela o gezegendeki canlılar, insanlar, yaratıklar ve s. Gezegenin dışı ile açıklama yapmak gerekirse, burada bir az fizik kurallarına uyman gerekicek. Mesela sorunda güneşe yakınlıkdan bahs etmişsin. Eğer ki gezegenin güneşe yakın olucaksa çok sıcak, uzak olucaksa çok soğuk olmalı.(Tabi başka galaksiler de ola bilir). Gezegenine, galaksine kendin istediyin gibi isimler koya bilirsin, galaksilerarası yolculukdan yaza bilirsin ve s. Ve ya gezegenindeki ormanlar, su gibi diğer faktörlerden yaza bilirsin. Ve bu durumlara göre gezegendeki canlıların nasıl bir hayat yaşadığını vurgulaman lazım. Mesela yer çekimi gibi fizik kurallarından da yaz bilirsin. Yerçekimine göre canlıların gezegende haraketleri nasıl: yavaş mı, yoksa yerçekimi az diye 5 metre yukarıya zıplayarak mı yürüyorlar? Tabi fizik kuralları deyince de işi fazla abartmamak lazım, çünkü kitap sıkıcı ola bilir. Sadece basit fizik kurallarını eklemek bence o kadar da kötü olmaz. Tabi böyle bir kitap yazmak için kapsamlı araştırma yapmak gerekir. Çünkü biz kendi gezegenimizde yaşayarak kendi gezegenimizin kurallarına uyuyoruz. Başka bir gezegenden yazacaksan o gezegene göre yeni kurallar yaratmak gerekicek. Ya da belki senin gezegenin bütün fizik kurallarını alt-üst edicek bir gezegen olucak? Yeni fizik kuralları... Neden olmasın? Bunlar hepsi senin hayal gücüne kalmış artık

5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Maria Maria
Bende farklı gezegenlerin bulunduğu bir kitap yazıyorum 14 Temmuz 2023

Gezegenini öncelikle betimlemelisin. Örneğin kitabın Anıtkabirde geçse okur etrafın nasıl göründüğünü kafasında canlandirabilir. Ama sen bambaşka bir gezegenden bahsediyorsun. O yüzden betimleme önemli aynı zamanda gezegenin dünyaya çok da benzemesin o zaman bir özelliği kalmaz. Mesela bu gezegende insanların yaşam tarzları faklı olabilir. Ama bütün bu bilgileri birden vermemen gerek. Yani bilgileri yeri ve zamanına göre ver. Mesela bir şehre yeni taşıdığına önce etrafı incelersin sen de aynısını yap önce gezegene ilk gelindiğinde gördüğümüz manzarayı betimle. Aynı şekilde taşındığını şehirde yeni insanlarla tanışınca onların senin alıştığından daha farklı kültürleri olabilir. Seni yemeğe davet ettiklerinde sorfa adaları farklıdir bunu görürsün. Örneğin Adanada sarı ışık yoktur bunu Adanaya gittikten sonra fark edersin. Veya insanlarının giyinmiş tarzı daha farklıdir. Dediğim gibi bunları yaşayarak görürsün. Tabii kitabında bambaşka bir dünyadan bahsediyoruz. Daha büyük farklılıkların olmalı. Yani örneğin gezegeninde hiç ağaç yoktur, veya sarı gövdeli ağaçlar vardır. Veya elma gibi bir meyve vardır ama daha yumuşak ve bu meyveyi ikiye ayirdiginda içinde hareket eden solucan gibi şeyler vardır. Ama bu hareket eden şeyleri meyveyi yerken yemezsen meyve zehirli bir meyve olur. Yani bunu anlatırken dünyadan nesneler kullanarak anlatırsın, elma büyüklüğünde kırmızı ama sert olmayan bir meyve vardı. Denemek için kestigimde içinde solucanlar gibi hareket eden şeyler gördüm. Ben o hareket eden şeyleri kesip atacakken beni durdurdular ve meyvenin onlarla yenilmesi gerektiğini eğer. Onlar ile yemezsen zehirli olacağını söylediler gibi diyebilirsin.

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close