Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mustafa Toptaş
Üye 4 Temmuz 2023 1 Cevap
3

Kara deliğin gücü hesaplanabilir mi? Eger hesaplanısa aynı formülle ışınlanma bulunabilir mi?

277 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ertuğrul Genç
Bilimle Kafayı Bozmuş Biri 4 Temmuz 2023

Kara deliklerin gücü, yani çekim kuvveti, kütlesi, açısal momentumu ve elektriksel yükü ile belirlenir. Kara deliklerin kütlesi her zaman sıfırdan büyüktür. Kara deliklerin çekim kuvveti, yakın mesafede bulunan her şeyi içine çekecek kadar güçlüdür. Kara deliklerden ışık bile kaçamaz, bu yüzden doğrudan gözlemlenemez. Kara deliklerin varlığını anlamak için komşu yıldızlardaki etkilerine bakmak gerekir.

Kara deliklerin gücünü hesaplamak için Einstein’ın genel görelilik teorisini kullanmak gerekir. Bu teori, kütleli cisimlerin uzay-zamanı nasıl büktüğünü ve ışığın nasıl eğildiğini açıklar. Kara deliklerin gücünü hesaplamak için kara deliğin olay ufkunun yarıçapına eşit olan bir değer bulmak gerekir. Olay ufkundan sonra hiçbir şey kara delikten kaçamaz. Bu değer, kara deliğin kütlesinin iki katının ışık hızının karesine bölünmesi ile bulunur.

Örneğin, Güneş’in kütlesi yaklaşık 2 katrilyon kg olduğuna göre, Güneş bir kara deliğe dönüşseydi bu değer yaklaşık 3 km olurdu. Yani Güneş’in bütün kütleli bir küre halinde 3 km çapında bir alana sığması gerekirdi.

Tüm Reklamları Kapat

Kara deliklerin gücünü hesaplamak ile ışınlanma arasında bir bağlantı yoktur. Işınlama, bir cismin veya canlının atomlarının bir yerden başka bir yere taşınması anlamına gelir. Bu işlem için çok büyük bir enerji gereklidir ve henüz teknolojik olarak mümkün değildir. Kara delikler ise atomları taşımaz, parçalar ve yok eder. Kara deliklerden kaçan tek şey çok zayıf bir radyasyondur, ama bu radyasyon atomların bilgisini taşımaz.

Kaynaklar

  1. Bilgibirlik. Kara Delik Nedir? Kara Delik Nasıl Oluşur?. Alındığı Tarih: 4 Temmuz 2023. Alındığı Yer: Bilgibirlik | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close