Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Emre Çamoğlu
Üye 26 Haziran 2022
13

Kiraz ve vişne arasındaki fark nedir?

Vişne ve kiraz birbirlerine çok benzer olmalarına rağmen niye ayrı tür olarak sınıflandırılmaktadır?
3,370 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Çağrı Mert Bakırcı
PhD 3 Temmuz 2023

Kiraz (Prunus avium), aslında "tatlı kiraz" veya "yaban kirazı" olarak bilinen, anavatanı Kuzey Anadolu ve Güney Kafkasya olan; daha büyük, daha dikine büyüyen ve dalları daha derli toplu ağaçlarda yetişen (ağaçların boyu 15-24 metreyi bulabilir), daha iri meyvelere sahip olan, meyveleri daha tatlı olan, meyve rengi sarıdan neredeyse siyaha kadar değişen ve insanlar tarafından çoğunlukla tazeyken yenen, kek ve pasta gibi gıdalara dahil edilen bir meyve.

Prunus avium ağacı
Prunus avium ağacı
RJ Trees
Prunus avium dalları
Prunus avium dalları
Pepinierele Van den Berk
Prunus avium meyvesi
Prunus avium meyvesi
The Original Garden
Prunus avium çizimleri
Prunus avium çizimleri
Oxford University

Vişne (Prunus cerasus), aslında "ekşi kiraz" olarak bilinen, anavatanı Kuzey Anadolu olan; daha küçük, daha genişlemesine büyüyen ve dalları daha dağınık ağaçlarda yetişen (ağaçların boyu genelde 10 metreden kısadır), daha ufak meyvelere sahip olan, meyveleri daha ekşi (mayhoş) olan, meyve rengi kırmızı veya koyu kırmızı olan ve insanlar tarafından çoğunlukla gıdalara dahil edilen ve kiraz yapımında kullanılan bir meyve.

Prunus cerasus ağacı
Prunus cerasus ağacı
CABI Digital Library
Prunus cerasus çiçekleri
Prunus cerasus çiçekleri
Kew Science
Prunus cerasus meyveleri
Prunus cerasus meyveleri
BBC Gardeners World Magazine
Prunus cerasus çizimleri (1897)
Prunus cerasus çizimleri (1897)
Wikipedia

Görebileceğiniz gibi bunlar ayrı türler olarak sınıflandırılıyorlar, çünkü sıradan vatandaşın gözünde belki aynı türler gibi gözükseler de genetik ve fizyolojik olarak apayrı türler. Bir diğer deyişle, artık türleri sadece dış görünüşlerine göre kategorize etmiyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

255 görüntülenme
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
61
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close