Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Zehra Demir
Zehra Demir
1,945 UP
Üye
2

Asgari olarak kaç saat uyku uyunması gereklidir?

Biyolojik saatimizi değiştirebilir miyiz?
4,290 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Veysel Aksu
Veysel Aksu
6K UP
Okur

Yetişkinler için en az 7-8 saat, çocuklar için ise en az 8-9 saat uyku yeterli olacaktır, uyku hakkında farklı türde araştırmalar mevcut. Ama bir yetişkinseniz en az 7 saat uyumanızı öneririm. Eğer yaşınız küçükse de en az 8 saat uyumalısınız. Bununla ilgili Evrim Ağacının birkaç makalesi var alta bırakıyorum.

904 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Uyku. (26 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 26 Ocak 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. 6 Saat Uyku Yeterli Değil.. (26 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 26 Ocak 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot

Biyolojik saat dediğimiz, sirkadiyen ritm, bütün organizmalarda, tek hücreliler dahil bulanan bir temel düzendir. İnsanda da hem evrimsel mekanizmalarla ilk canlıdan bugüne gelen, canlılığın güneşe bağlı oluşmasından kaynaklanan bir sirkadiyen ritmi, ve zaman ile alakalı genleri -clock dna- bulunmaktadır.

Bitkiler de hayvanlar da güneşe bağlı bir yaşam döngüsü geliştirmiştir. Güneşin konumuna bağlı olarak organizmanın ışığı alma açısı, ışığın dalga boyunu belirler. Organizma bu dalga boyuna bağlı döngü geliştirmiştir.

Konu uyku ise, güneş batarken ışığın kırmızı renk, dalga boyuna geçmiş olması organizma için dinlenme, rejenerasyon ve melatonin-uyku emri demektir. İnsanın fabrika ayarları mağara şartlarına göre geliştiği için, güneşin batması demek karanlık, avlanmakta zorluk, soğuktan kaçmanın gerekliliği vs nedenlerle artık mağaraya çekilip dinlenmenin gerekliliği söz konusudur. Kendini modern zanneden bizler için de bu tamamen birebir geçerlidir. Akşam kullandığımız ışıkların dalga boyu, güneşin batma dalga boyuna ve rengine benzemek zorundadır. Gün ışığına benzeyen floresanlar sirkadiyen ritmi bozar. Vücuda gündüz, avlan, melatonin üretme kortizol üret emrini vermektedir. Ayrıca en geç 11 de yatmış pozisyonda ve -tam karanlıkta- bulunmak bir zorunluluk genetik yapımıza göre. İdeal olan 10 da yatmaktır. Ancak modern zannettiğimiz yaşam tarzımız bunu adeta yasaklamıştır. Mavi ekranlar PC, tablet telefon vs, bizim zaman döngümüzün düşmanlarıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Bu arada en ideal ışık kaynağı, ateş ve mumdur. Onların dalga boyu ve rengi güneşin batma dalga boyuna en yakın olanlarıdır. Bu bir, ikincisi de, tam karanlık. Hangi ev gece tam karanlık olsun diye tasarlanır.... Hiçbiri. Bu da ikincisi. İkisi de mağara şartlarına ait birer gereklilik.

Uyku siklusları gelecek tehlikelere karşı hayatta kalmayı öncülleyen yapıda derin uyku, yüzeysel uyku şeklinde devam eder. Uykunun süresinden çok, derin uykuya girilme miktarı önemlidir. Bunu da yatmadan önce aç olmak ve sirkadiyen ritme zarar veren dış uyaranlardan korunmuş olmak belirler. Şeker gibi bir zehri vücuda almak, bizi sempatik sistemde tutar. Mavi ışıklara maruz kalmak stres hormonlarını tetikler. vs vs. Yine de minimum 7 saat uykuya ihtiyacımız var. Ve uykuya olan ihtiyaç, -yaşlılıkta azalmaz-. Sadece saatleri değişir. Gece az uyurlar, gündüzleri daha çok şekerleme yaparlar.

655 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close