Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Kaan Fırat Kotan
Üye 12 Haziran 2023 3 Cevap
1

Dünyamız tam olarak evrenın neresinde bunu bilebilir miyiz?

417 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Ertuğrul Genç
Bilimle Kafayı Bozmuş Biri 15 Haziran 2023

Evrenin neresinde olduğumuzu tam olarak bilemeyiz, çünkü evrenin merkezi veya kenarı yoktur. Evren, her yöne doğru genişleyen ve içinde milyarlarca gökada barındıran devasa bir yapıdır. Dünya, galaksilerin Başak Üstkümesi’ndeki evrende yer almaktadır. Üstküme yerçekimi ile bir arada tutulan bir grup gökadadır. Bu üstkümenin içinde, Yerel Grup olarak adlandırılan daha küçük bir gökada grubunun içindeyiz. Dünya, Yerel Grubun ikinci en büyük gökadasındadır - Samanyolu olarak adlandırılan bir gökada. Samanyolu’nun içinde ise, Orion Kolu adlı sarmal bir kolda bulunuyoruz. Bu kolda, Güneş Sistemi’ni oluşturan Güneş ve gezegenler yer alıyor. Dünya, Güneş’e en yakın üçüncü gezegendir. Bu bilgiler, bize evrende nerede olduğumuzu kabaca gösterir, ancak evrenin tamamını gözlemleyebildiğimiz veya ölçebildiğimiz anlamına gelmez. Evren çok büyük ve çok uzak olduğu için, sadece gözlemlenebilir evren adı verilen bir bölümünü inceleyebiliriz. Gözlemlenebilir evren, ışığın bize ulaşabildiği en uzak noktaya kadar olan kısımdır. Bu mesafe yaklaşık 46 milyar ışık yılıdır. Işık yılı ise ışığın bir yılda aldığı mesafedir ve yaklaşık 9.5 trilyon kilometredir. Bu rakamlar bize evrenin ne kadar büyük olduğunu anlatmaya yetmez. Evrenin geri kalan kısmının nasıl olduğunu ise henüz bilmiyoruz.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Gökhan Polat
Gökhan Polat
123K UP
Bilim ve felsefe sevdalısı 12 Haziran 2023

Merhaba

Şuan ki teknoloji ile? Hayır

Bildiğimiz gibi evren ışık hızından daha hızlı bir şekilde genişliyor ve biz bu genişlemeyi hobbs yasası ile kanıtlayabiliyoruz ornegin galaksilerin uzaklaşması ve daha uç noktadaki cisimlerin daha hızlı uzaklaşması vesaire vesaire, evrenin merkezinde değiliz çünkü bir merkez kabul edemeyiz bigbang yaşandığından beri biz hem her yerdeydik hemde hic bir yerde değildik

Tüm Reklamları Kapat

Teknoloji ilerlese? Eh bu sıkıntılı bir soru ama vereceğim cevap yine hayır olacaktır ki evrenin sadece gözlemlenebilir olan kısımlarını biliyoruz maalesefki. Umarım yardımcı olabilmişimdir

6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi 12 Haziran 2023

Gözlemlenebilir evren ne yöne bakarsak bakalım yaklaşık 46,5 milyar ışık yılı civarında. Bu uzunluğu yarı çap kabul etmeliyiz. Çünkü, kendi konumumuza göre Dünya'yı evrenin merkezi olarak düşündüğümüzde evrenin çapı 93 milyar ışık yılı oluyor.

Evrenin merkezi konumunda olduğumuzun bir delili yok. Evren 93 milyar ışık yılından ne kadar daha fazla büyük bilmiyoruz. Diyelim ki evren 250 milyar ışık yılı çapında, eğer evrenin devasa bir küre şeklinde olduğunu düşünürsek ki bundan da emin değiliz. Kürenin içinde hangi konumda olduğumuzu bilme şansımız yok. Söyleyebileceğimiz tek şey "evrenin çeperinden 46,5 milyar ışık yılı daha içeride olduğumuzdur", bu rakam daha fazla olabilir ama daha az olamaz .

Tüm Reklamları Kapat

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close