Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anıl .
Üye 12 Haziran 2023 1 Cevap
1

Young deneyinde gözlemcinin bir insan olduğunu varsayalım ama bu "insan gözlemci" gözlemlediğini algılamaktan uzak biri olsun. Sonucu etkiler miydi?

329 görüntülenme
Young deneyinde gözlemcinin bir insan olduğunu varsayalım ama bu  "insan gözlemci" gözlemlediğini algılamaktan uzak biri olsun. Sonucu etkiler miydi?
Young deneyinde gözlemcinin bir insan olduğunu varsayalım ama bu "insan gözlemci" gözlemlediğini algılamaktan uzak biri olsun. Sonucu etkiler miydi?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Gökhan Polat
Gökhan Polat
123K UP
Bilim ve felsefe sevdalısı 12 Haziran 2023

Merhaba

Bu soruyu cevaplamadan önce young yani çift yarık deneyi nedir onu bilmemiz lazım basit bir açıklama ile bu deney elektronun hem dalga hem de parçacık olarak davrandığını açıklar

Daha açarak anlatırsak simdi karşımızda 2 çift yarık var ve siz bu iki yarığa demir bilyeler fırlatıyorsunuz duvara düşen izdüşüm 2 düz çizgi oluyor

Tüm Reklamları Kapat

Su dalgası gönderiyorsunuz bu sefer o 2 çift yarığa, duvarda çıkan izdüşüm ise girişim deseni oluyor

Bunu atom altı parçacıklara indirgeyerek elektron fırlatıyoruz ilk başta bilye gibi tek tek fırlatıyoruz fakat duvara düşen izdüşüm beklediğimiz gibi olmuyor beklediğimiz düz çizgi iken bir girişim deseni görüyoruz

Yani elektronlar kendileri ile etkileşime girerek bir girişim deseni oluşturuyorlar bunu nasıl olduğuna dair yani elektronların hangi yarıklardan geçtiğini anlamak için gözlemci(kamera, dedektör vb.) koyuyoruz.

Bu sefer elektronların hangi yarıklardan geçtiğini belirleyebiliyoruz ama o duvardaki izdüşüm bu sefer 2 çift düz çizgi oluyor. Yani gözlem yapmaya kalkınca elektron sanki izleniyormuş sanki bunun farkındaymış gibi davranıyor

Tüm Reklamları Kapat

Yani eğer sen elektronları gözlemlemeye yani bir ölçüm yapmaya çalıştığın zaman elektronun davranışını da değiştirmiş oluyorsun ve bunada biz ölçüm problemi diyoruz

Simdi gelelim asıl konuya algının anlamı dikkati bir şeye yönelterek, o şeyle ilgili olarak duyular aracılığıyla edinilen yalın bilgi, o şeyle ilgili bilgiyi bilincinde var etme, o şeyi anlama. Şimdi biz kamera veya dedektör koyupta çıkan sonucu sonradan baksak bile sonuç yine aynı oluyor ölçüm problemi dediğimiz şeyle karşılaşıyoruz yine ve yine yani özetle bilinçli bir varlık şart değil insan gibi üstte de verdiğim örnek bunu açıklar nitelikte umarım bu açıklayıcı olmuştur iyi günler dilerim

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close