Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Efecan Demirel
Efecan Demirel
2,290 UP
Üye 10 Haziran 2023 1 Cevap
3

Teknoloji ilerledikçe tembelleşme oranını artıyor mu?

191 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ertuğrul Genç
Düşünür 10 Haziran 2023

Teknoloji ilerledikçe tembelleşme oranını artıyor mu sorusu, hem teknolojinin ne anlama geldiği hem de tembelleşmenin nasıl ölçüldüğüne bağlı olarak farklı cevaplar verebilir. Teknoloji, genel olarak insanların hayatını kolaylaştıran, problemleri çözen veya yeni imkanlar sunan araç, yöntem veya bilgidir. Tembelleşme ise, genel olarak insanların çalışma, öğrenme veya üretme gibi faaliyetlerden kaçınması veya erteleme eğilimi olarak tanımlanabilir. Bu tanımlara göre, teknoloji ilerledikçe tembelleşme oranını artıyor mu sorusunu şöyle yeniden formüle edebiliriz: Teknoloji geliştikçe insanlar çalışma, öğrenme veya üretme gibi faaliyetlerden daha çok kaçınır veya erteler mi?

Bu soruya kesin bir cevap vermek zor olmakla birlikte, bazı araştırmalar teknolojinin insanların faaliyetlerine farklı etkileri olduğunu göstermektedir. Örneğin, bir araştırma, teknolojinin insanların iş verimliliğini artırdığını, ancak aynı zamanda iş stresini ve tükenmişliğini de yükselttiğini bulmuştur. Başka bir araştırma ise, teknolojinin insanların öğrenme motivasyonunu ve performansını artırabileceğini, ancak aynı zamanda dikkat dağıtıcı ve bağımlılık yaratabileceğini ortaya koymuştur. Bir başka araştırma da, teknolojinin insanların yaratıcılık ve yenilikçilik kapasitesini geliştirebileceğini, ancak aynı zamanda taklitçilik ve tekdüzeliği de teşvik edebileceğini ileri sürmüştür.

Bu araştırmaların ortak noktası, teknolojinin insanların faaliyetlerine hem olumlu hem de olumsuz etkileri olabileceği ve bu etkilerin teknolojinin türüne, kullanım şekline ve bağlamına bağlı olduğudur. Dolayısıyla, teknoloji ilerledikçe tembelleşme oranını artıyor mu sorusunun net bir cevabı yoktur. Ancak, teknolojinin insanların faaliyetlerine nasıl etki ettiğini anlamak için daha fazla araştırma yapılması gerektiği söylenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. E. AYDIN. (2018). Türkiye’de Teknolojik İlerleme İle İstihdam Yapısındaki Değişme Projeksiyonu: Endüstri 4.0 Bağlamında Ampirik Analiz. Yönetim Bilimleri Dergisi, sf: 461-471. | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close