Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Genetik Mühendisliği nedir ne yapar labaratuvarda nasıl çalışmalar yapar?

354 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ertuğrul Genç
Araştırmacı

Genetik mühendisliği, canlıların kalıtsal özelliklerini değiştirerek, onlara yeni işlevler kazandırılmasına yönelik araştırmalar yapan bilim alanıdır. Genetik mühendisleri, genleri yalıtma, çoğaltma, farklı canlıların genlerini birleştirme ya da genleri bir canlıdan başka bir canlıya aktarma gibi çalışmalarla uğraşırlar. Genetik mühendisliği, rekombinant DNA teknolojisi, gen klonlaması, DNA klonlaması, genetik maniplasyon/modifikasyon veya gen ekleme gibi teknikleri içerir.

Genetik mühendisliği laboratuvarında yapılan çalışmalar, genellikle şu aşamalardan oluşur:

-Genetik materyalin (DNA veya RNA) izolasyonu: Bu aşamada, hedeflenen canlının hücrelerinden veya dokularından genetik materyal çıkarılır ve saflaştırılır.

Tüm Reklamları Kapat

-Genetik materyalin kesilmesi ve birleştirilmesi: Bu aşamada, istenilen gen veya DNA parçası belirli enzimler kullanılarak kesilir ve başka bir DNA parçası ile birleştirilir. Böylece rekombinant DNA elde edilir.

-Rekombinant DNA’nın klonlanması: Bu aşamada, elde edilen rekombinant DNA, bakteri veya maya gibi bir vektör aracılığıyla başka bir canlıya aktarılır. Vektörler, DNA’yı taşıyabilen ve çoğaltabilen moleküllerdir. Vektörler sayesinde rekombinant DNA’nın çok sayıda kopyası üretilir.

-Rekombinant DNA’nın ifadesi: Bu aşamada, rekombinant DNA’nın içerdiği genin ürünü olan proteinin üretilmesi sağlanır. Proteinin üretimi için uygun koşullar sağlanır ve proteinin yapısı ve işlevi incelenir.

-Rekombinant DNA’nın analizi: Bu aşamada, rekombinant DNA’nın özellikleri ve etkileri belirlenir. Rekombinant DNA’nın boyutu, dizisi, aktivitesi ve kararlılığı gibi parametreler ölçülür ve değerlendirilir.

Tüm Reklamları Kapat

Genetik mühendisliği laboratuvarında çalışmak için gerekli olan ekipmanlar şunlardır:

-Mikroskop: Hücreleri ve dokuları gözlemlemek için kullanılır.

-Santrifüj: Genetik materyali saflaştırmak için kullanılır.

-Mikropipet: Küçük hacimli sıvıları almak ve vermek için kullanılır.

-PCR makinesi: Genetik materyali çoğaltmak için kullanılır.

-Jel elektroforez cihazı: Genetik materyali boyutuna göre ayırmak için kullanılır.

-Restriksiyon enzimleri: Genetik materyali kesmek için kullanılır.

-Ligaz enzimi: Genetik materyali birleştirmek için kullanılır.

-Vektörler: Genetik materyali taşımak ve klonlamak için kullanılır.

-İnkübatör: Hücre kültürü yapmak için kullanılır.

Tüm Reklamları Kapat

-Biyoreaktör: Protein üretmek için kullanılır.

Kaynaklar

  1. Kariyer. Https://Www.kariyer.net/Pozisyonlar/Genetik%20Muhendisi/Nedir. Alındığı Tarih: 10 Haziran 2023. Alındığı Yer: kariyer | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close