Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mezopotamya ...
Üye 17 Ağustos 2019 2 Cevap
2

Elektrik elektron hareketi olarak açıklanır, bu elektron hareketinden kastedilen şey tam olarak nedir?

Bu hareket iki elektron etkileşimi mi yoksa bir iletkenden diğerine elektron iletimi mi eğer öyle ise iletildiği son durakta(Tv,pc, vb.) elektronlar toplanıyor mu? Yada kast edilen bir elektron döngüsü ise elektrik kaynağı kesildikten sonra da neden devam etmiyor?
541 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Fen lisesi öğrencisi 6 Haziran 2023

Elektrik, elektronların atomlar arasında hareket etmesi ve taşıdıkları yüklerin iletimiyle ilişkilendirilir. Elektron hareketi, genellikle bir iletken malzemenin içindeki serbest elektronların elektrik alan veya gerilim etkisiyle hareket etmesi olarak tanımlanır. Elektronlar bir uçtan diğerine hareket ederken enerji taşırlar. Elektrik devresindeki elektronlar, enerji kaynağından güç alarak devre boyunca dolaşırlar. Bu hareket sonucunda elektronlar, cihazların içinde enerjiyi kullanarak iş yapabilirler. Ancak elektrik kaynağı kesildiğinde elektron hareketi durur, çünkü elektronlar enerji kaynağına bağımlıdır. İyi günler.

17
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Dr Mario
Dr Mario
28K UP
Bilgi sahibi 9 Haziran 2023

Elektrik, atomik seviyede gerçekleşen yüklü parçacıkların, özellikle elektronların hareketiyle ilgilidir. Atomlar, çekirdeklerinde pozitif yüklü protonlar ve nötr yüklü nötronlar bulunduran, negatif yüklü elektronlarla çevrelenmiş yapılar olarak düşünülebilir.

Elektrik akımı, genellikle iletken malzemelerde gerçekleşen elektron hareketiyle ilişkilidir. İletken malzemeler, elektronların serbestçe hareket edebildiği malzemelerdir. Örneğin, metal malzemeler genellikle iyi birer iletkendir.

İletken bir malzeme içindeki elektronlar, bir enerji kaynağından (örneğin, bir pil veya jeneratör) aldıkları enerjiyle hareket etmeye başlarlar. Enerji kaynağı, elektronlara potansiyel enerji sağlar ve onları harekete geçirir. Elektrik alanı, elektronlara bir kuvvet uygular ve onları belirli bir yönde hareket ettirir.

Tüm Reklamları Kapat

Elektronlar, elektrik alanının etkisiyle belirli bir yönde hareket etmeye başlar. Bu yönde hareket eden elektronlar, birbirlerini iterek ve çekerek bir akım oluştururlar. Elektronlar, pozitif yüklü parçacıkların bulunduğu bir noktadan, negatif yüklü parçacıkların bulunduğu başka bir noktaya doğru hareket ederler.

Elektronların bu yönlü hareketi, elektrik akımını oluşturur. Elektrik akımı, bir devre boyunca elektronların belirli bir yönde sürekli olarak hareket etmesiyle gerçekleşir. Elektronlar, devre boyunca bir enerji kaynağından sürekli olarak enerji alarak hareket etmeye devam ederler.

Elektronlar, bir devreden geçerken elektriksel enerji taşırlar. Bu enerji, devredeki bileşenlere (örneğin, ampullere, motorlara veya diğer elektrikli cihazlara) aktarılabilir. Elektronlar, devrenin tamamlanması için bir devre yoluna ihtiyaç duyarlar. Devre, iletken teller veya diğer bileşenler aracılığıyla tamamlanır ve elektronlar bu döngü içinde hareket ederler.

Sonuca gelirsek, elektron hareketi elektriği oluşturan temel faktördür. Elektronlar, enerji kaynaklarından aldıkları enerjiyle hareket ederler ve elektrik alanının etkisiyle belirli bir yönde hareket ederek elektrik akımını oluştururlar. Bu akım, elektronların taşıdığı elektriksel enerjinin devre içinde kullanılmasına ve çeşitli elektrikli etkilerin oluşmasına neden olabilir.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close