Cam yalıtkan bir madde teoride elektriği geçirmemeli tıpkı hava gibi ancak pratikte yıldırım gibi devasa bir gerilim kaynağı havayı çok fazla ısıtarak iyonize edebilir ve iletken hale getirebilir. Bu olayın aynısını cama da yapabilir ete de yapabilir toprağa da yapabilir suya da yapabilir. Onları iyonize halde tutamaz ama bir anlığına yoluna devam etmesine yetecek kadar iyonize edebilir. (Her zaman iyonize etmesine gerek yok iyonize etmeden de bir yalıtkan elektriği geçirebilir ısıtılarak, sadece camın durumunda harbiden çok ısıtılması lazım.)
Daha fazla devam etmeden iyonizeyi açıklayayım maddenin bilindiği gibi 3 hali var katı,sıvı,gaz sırası ile her birine ulaşmak adına madde daha da ısıtılmalı gazları daha da ısıtırsan onları iyonize edebilirsin yani elektronlar gazlardan öylesine uzaklaşır (daha yüksek enerji seviyesine giderler) ki geriye sadece bir çekirdek kalır ve gazdan uzaklaşan elektronlar elektriği iletebilirler (çok kötü bir açıklama oldu iyonizeyi bir youtubedan arat istersen animasyon izlemek daha iyi anlamanı sağlayacaktır). Şu ısıtma hadisesine de bir deyineyim elektriksel direnç diye bir şey var bu sizin elinizdeki materyalin elektrik akımına ne kadar direndiğini gösterir direnç ne kadar yüksek ise elinizdeki materyal akımı o kadar az iletecek ve o kadar fazla ısınacaktır.
Yıldırımın kendi yolunu açtığını (aklıma bu araç geldi ) düşünebilirsin bu durumda yoluna bir şey çıkıyor ve yalıtkan olsa bile o şeyi ısıtarak ve iyonize ederek zorla iletken yapıyor ve yoluna devam ediyor. Aşağıdaki görselde bunu toprak üzerinde yapıyor mesela yolunu açmış toprak üzerinde hareket ederken ama kendisi geçtikten sonra çevre hızla iyonize olmuş kısımları çevre soğutuyor ve tekrar eski haline döndürüyor yanık izleri dışında tabi belki biraz da kimyasal yapısını değiştirmiş olabilir yıldırım maddenin ama eski sıcaklığına olmasa da katı hale çok kısa sürede hemen dönüyor.
Bu durumda camdan geçer ancak camı asla tercih etmeyecektir cam etrafına kıyasla her zaman fazla yalıtkan bunun haricinde de zaten cam ile temas ettiği gibi camı parçalayacaktır ve hemen havaya ulaşacaktır cam çok yalıtkan bu sebeple elektrik karşısında çok fazla ısınıyor bunun sonucunda cam parçalanacak ve elektrik havaya gidecektir etrafında ondan daha iletken olan hava varken camın üzerinden gitmeyi tercih etmeyecektir.
Sonuç olarak dışarıda şimşekler çakıyorken pencere önünde durmak pek de iyi bir fikir değil.
Bunu deneye dayandırmadım o yüzden tam ne olacağından emin değilim tabii. Simüle edecek şekilde hesaplamak lazım tam ne olacağını bilmek için.