Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Şehmus👨🏽‍🚀 Savaş
Üye 20 Nisan 2023 2 Cevap
4

Hızın formülü nedir?

4,645 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mert Ayby
Öğrenciyim 20 Nisan 2023

Hızın formülü, hızı tanımlamak için kullanılan temel formüldür. Hız, bir cismin belirli bir süre içinde aldığı yolun birimi başına ulaştığı hızdır. Hızın formülü şöyledir:

hız = yol / zaman

Burada, hız (v), birim zamanda alınan yolun (s) zaman (t) ile bölünmesi ile elde edilir. Hızın birimi genellikle metre/saniye (m/s) veya kilometre/saat (km/saat) olarak ifade edilir, ancak farklı birimler de kullanılabilir.

Tüm Reklamları Kapat

847 görüntülenme

Kaynaklar

  1. M aybay. Wikipedia. Alındığı Tarih: 20 Nisan 2023. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Öğrenci 21 Nisan 2023

Birim zamanda alınan yolun birim zamana bölümü sürate eşittir. Birim zamanındaki pozisyon değişikliğinin zamana bölümü ise hıza eşittir.

Çok çok küçük atomik küçüklüklerde bir mesafe düşün bir hidrojen atomunun yarıçapı kadar küçük bir mesafe bu mesafeyi onu almak için geçirdiğin zamana bölersen elinde hız olur formülü ise dx/dt.

dx açılımı delta x dir yani hareketin başlangıcındaki pozisyondan hareketin sonunda pozisyonun farkı pozisyon değişikliği de denebilir. Vektörel bir niceliktir ve yönü vardır.

Tüm Reklamları Kapat

Örneğin kartezyen düzlem üzerindeki x1(0,0) noktasından x2(2,2) noktasına 1 birim zamanda yaptığın hareketin hızının şiddeti [((2-0)2+(2-0)2)1/2] /1) (birim mesafe/birim zaman) ] olacaktır ama olay henüz bitmiş değil ne dedim hız bir vektördür ve vektörlerin sadece şiddeti olmaz bir de yönü olur.

Vektörün yönü ise [2-0,2-0]/(vektörün şiddetidir) vektör bu iki kısımdan oluşur.

dt açılımı ise hareketin başındaki zamandan hareketin sonundaki zamanın çıkartılması ile elde edilir ve tıpkı dx gibi sonsuz küçüklüktedir. Skaler bir büyüklüktür ve yönü yoktur.

yazıyı kendim yazdım ama bir yanlışlık yok basitleştirmeye çalıştırdım biraz vikiden farklı ama vikiye bakmanı öneririm bu urlyi kullan : https://tr.wikipedia.org/wiki/Hız

kaynak olarak verdim urlyi ama urlde -ı var diye kabul etmedi harfi değiştirince çok saçma sapan bir şeye gitti neyse yukarıdaki urlyi kullanıp ona da bir bak derim anlamadıysan anlamadığın şeyleri araştırmaya devam et.

531 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Hız. (26 Ekim 2014). Alındığı Tarih: 21 Nisan 2023. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close