Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ömer Sanır
Üye 16 Nisan 2023 1 Cevap
2

Karar veren beynimiz mi yoksa biz miyiz?

Herhangi bir şey hakkında (şimdi ders çalışim, sağ taraftan gidim, Ali'yi arim, bu soruya cevap verim...) kararı biz mı veriyoruz yoksa beyin ve vücut kendi işlevleriyle karar verip uyguluyor da biz sadece bunun farkında mı oluyoruz?
260 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İsmail Can Dilbilir
Araştırmayı Seven birisiyim. -Makina Mühendisliği Okudum 16 Nisan 2023

Merhaba;

Beynimizin nasıl nasıl çalıştığı ile ilgili bilim dünyası nöron ağının ve kimyasal süreçlerin , tüm bu nöron ağının üzerindeki hareketin nasıl başladığı ve kısmen nasıl gerçekleştiği üzerine hala bir bulgu elde edebilmiş değil.

1940'lardan sonra başlayan EEG cihazlarının yaygınlaşması ve psikolojide kullanılmaya başlaması. sanırım insanları bu soruya çok önceden yöneltmiş olmalı ki hala bunu sorup araştırmaya devam ediyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Senin sorunun c[1][1][2][3]evap kısmına gelmek gerekirse 2004ve 2016 yılında yayınlanan 3 makaleye bakarak ; Evet önce beyinde gerçekleşen sinyaller sonrası düşünce ve hareket gerçekleşiyor diyebiliriz.

Yani sen sağa dönmeye karar verdiğinde , kabaca 150-300ms önce bu kararın sinyalleri beyninde gerçekleşmiş ve bitmiş oluyor .ancak bu sinyalleri başlatan ve bitiren mekanizmayı hala anlamış değiliz.

Yukarıda bahsetiğim gibi bu sinyaler rastgele başlamıyor. bir tetikleme mekanizması olduğunu tahmin ediyoruz. yoksa bilinç özgür kararlar vermiyor olurdu. bakalım, bilim bize daha neler gösterecek.

İlgili Makallelleri buraya koyuyorum .

Kaynaklar

  1. A. Delorme, et al. (2004). Eeglab: An Open Source Toolbox For Analysis Of Single-Trial Eeg Dynamics Including Independent Component Analysis. Journal of Neuroscience Methods, sf: 9-21. doi: 10.1016/j.jneumeth.2003.10.009. | Arşiv Bağlantısı
  2. P. A. Gable, et al. (2016). Neural Activity Underlying Motor-Action Preparation And Cognitive Narrowing In Approach-Motivated Goal States. Cognitive, Affective, & Behavioral Neuroscience, sf: 145-152. doi: 10.3758/s13415-015-0381-4. | Arşiv Bağlantısı
  3. C. Koch, et al. (2016). Neural Correlates Of Consciousness: Progress And Problems. Nature Reviews Neuroscience, sf: 307-321. doi: 10.1038/nrn.2016.22. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close