Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Çağan Adıgüzel
Üye 1 Eylül 2022 2 Cevap
1

Panteizm feslefesi sizce nedir?

Panteizm konusunu biraz felsefik açıdan bakalım.
1,511 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ömer Ketkanlı
Felsefe,Tarih,Sosyoloji ile ilgilenen bir lise son sınıf öğrencisi 14 Nisan 2023

Merhabalar, öncelikle bir panteist olarak bu soruya cevap vereceğimi belirteyim :) Ama yanlış anlamayın, olabildiğince objektif kalmaya çalışacağımdan emin olabilirsiniz. İçeriği ilk incelendiğinda insanlara tuhaf ve sıradışı gelen panteizm;aslında düşünce tarihinde önemli yer tutan bir akımdır. Uzakdoğu felsefesinde,Antik Yunan felsefesinde,Stoa düşüncesinde, Rönesansta ve hatta eski Türk inanışı olan Tengrizmde dahi panteizmi bulmak mümkündür. Fakat bu demek değildir ki hepsi aynı panteist görüşteler. Panteizm de tıpkı bir dinin mezhepleri gibi kendi içinde dallanıp budaklanır. Panteist bir filozof denince insanların aklına genel olarak Spinoza gelse de,Spinoza'dan bambaşka düşünen panteizm ekolleri de bulunmaktadır. Ama hepsinin kabul ettiği ortak bir kanı bulunmaktadır:Tanrı,zorunlu bir varlıktır. O vardır,çünkü varolması gerekmektedir. Dünyanın ta kendisi tanrı olduğu düşüncesini de bir nevi ilkçağ felsefesinde ki arkhe düşüncesine benzetebiliriz. Kısacası panteizm için tanrının var olduğunu kabul etmek ama sıfatları konusunda marjinal fikirlere sahip olmak diyebiliriz. Umarım yardımcı olabilmişimdir:)

136 görüntülenme
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Fatih Ozgul
Fatih Ozgul
51K UP
Felsefe dersleri veriyorum. 15 Nisan 2023

Panteizm hakkında birşeyler söylemeden önce kökeni Hindistan ve İran'a dayanan sufilik ve tasavvuf hakkında birşeyler söylemek gerekiyor. Tasavvuf bilinenin aksine sadece İslam tasavvufu değil, yahudilikte de olan, eski İran dini zerdüstlükte ve Hinduizmde olan, yunan felsefesinde Stoacılıkta olan bir anlayıştır. Temelde tabiatın sonsuzluğu, tabiat ananın mükemmel bir sistem içinde işlediğini, bu nedenle tabiat ve çevreyle uyumlu yaşamanın gerekli olduğunu, tabiata gösterilen saygı ve onunla uyum halinde olan yaşamanın doğru ve ahlaklı olduğunu, doğaya ve varlıklara saygı göstermek gerektiği, tabi kaynakların israf edilmemesi gerektiği ve sonuçta iyi ve kötü gibi zıtların birbiri için gerekli olduğunu, bu zıtların savaşının tabiatta gerekli olan dönüşümü sağlağını gibi inanışlar aslında tabiatın varlığın bizzat kendisi olduğunu söylemektedir.

Tabiatın bir yaratıcı tarafından yaratıldığı gibi, tabiatın bizzat kendisini yaratan sonsuz bir güç olduğunu ifade edenler de vardır. Bu durumda tabiatın tanrısal güç olduğunu söyleyenler Tanrının vücut bulmuş halinin tabiat olduğunu iddia ederler. Buna İslam felsefesinde Vahdeti Vücut anlayışı denir. Öte yandan bazıları tanrının tabiattan farklı bir varlık olarak tabiatı dışarıdan bir güç kullanarak yarattığını söylerler. Örneğin Platonun ideler alemi ve gölgeler alemi ayrımı gibi. İdeler alemi tanrısal gerçek alem iken, gölgeler alemi yaradılış sonucu ortaya çıkan tabiattır. Fakat Aristo bu fikri kabul etmemiş, ideler aleminin olmadığını, bu yaradılışın özü olarak bu alemde, tabiatta fiziksel olarak bulunduğunu ifade etmiştir. Bu durumda Aristo Panteizm kapısını açmıştır. Yani yaratılmış fiziksel alem özde, yani temelde tanrısal gücün fiziksel halidir. Şu halde Tanrı sadece metafizik değil, hem fiziksel hemde metafizik bir varlık olmalıdır, bu anlayışa da Panteizm denilmektedir.

İslam tasavvufu şimdiki Irak'a bulunan Bağdat ve Basra bölgesinde gelişmiş, Hz. Muhammedin soyundan gelen Ehli beyt, Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin soyundan gelen imamlar, birçok Sufi ve tarikat anlayışıyla birlikte harmanlanmış fikirler yumağıdır. Aynı zamanda İran sınırına yakın olan bu bölgede eski İran ve Hint fikirleri de etkili olmuştur.

Tüm Reklamları Kapat

İslam tasavvufu insanın manevi gelişim yolunda, içindeki nefsani, şeytani, hayvani haz ve korkuları terk etmeyi, böylece Allah'a yakınlık kurmayı, ona tam itaat etmeyi, akıl ve benlik girdabından çıkarak, tamamen Allah'a teslim olmayı benimseyen, adım adım sınırlı insani varlıktan sonsuz tanrısal varlığa doğru giden bir seyahatte bahseder ve buna "seyrü süluk" der. Allah dostları bu sayede evliyalık seviyesine çıkar. Kendi nefsini ve egosunu tamamen öldürmese de Allahın tanrısal iradesi içine girerler ve orada kendi benliğinin hapsinden kurtulurlar. Tarihte Hallacı Mansur adıyla bilinen bir Sufi, rivayete göre bu seviyeye ulaşınca, "Enel Hak" diyerek çağırmıştı. Çünkü kor ateşin içine giren demir ısınacak ve zamanla kor ateşinden ayırt edilemez hale gelecektir. İşte Mansur kendisini böyle Tanrısal aşk ateşi içinde olduğunu, adeta Hak yani Allahın tanrısal varlığından ayırt edemediğini haykırmıştı. Ancak bu sözleri o tarihteki Kadılarca Allah'a eş koşma olarak yorumlanmış ve suçlanarak idamla cezalandırılmıştır.

Panteizm işte bu Tanrısal Bedenin olduğu ve fiziksel alemin de bu bedenin bizzat kendisi olduğu iddiasındadır. Aslında herşey in fiziksel olduğu, metafizik alemin olmadığı tezine de kapı açar.

İslam tasavvufu Panteizmi Vahdeti Vücut olarak tercüme etmiş, yunan filozoflarından gelen bu fikir İslam düşüncesinde fırtınalar koparmış fakat genel geçer Tevhit anlayışına ters ve tehlikeli olarak etiketlenmiştir. Vahdeti vucutcu düşünür ve sufiler din dışı olarak ifade edilmiştir.

Tasavvufta sıkça dile getirilen, Yunus Emrenin şiiri tabiatın Allahın yarattığı bir varlık olması nedeniyle sevilmeyi hakettiğini söyler. "Elif okuduk ötürü, söylemeye götürü, Yaratılanı severiz, Yaradandan ötürü".

Tüm Reklamları Kapat

Bazı kaynaklarda islama göre kıyametin kopuşundan sonra bu dünyadaki fiziksel alemin yeniden şekillenmesiyle cennet ve cehennem gibi metafizik alemin yaratılacağı ifade edilmektedir. Nasıl ki öldükten sonra insanların hem ruhsal hem de fiziksel olarak dirileceği bildiriliyor, buna benzer şekilde, Tanrının bu dünyadaki materyal ile ahiret alemini yaratacağı söylenmektedir. Yani Panteizm fikrindeki fiziksel alemin yok olmayacağı bunun dönüşeceği fikriyle bir ölçüde benzerliği söylenebilir.

Zerdüstlükteki iyi ve kötünün savaşı, Taoizmdeki sonsuz sirkülasyon ve Hinduizmdeki reenkarnasyon da aslında Panteizmin farklı versiyonları gibidir. Panteizmin birçok din ve kültürel anlayışın esinlendiği bir fikirdir. Günümüzde ise çevreciler, tabiatçılar "mother nature" yani Tabiat ana derken aslında panteist fikirleri de kullanıyorlar.

126 görüntülenme
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close